Gemeente Oosterhout

College wil werk maken van uitvoering buurtvisie Slotjes-Midden

Bebouwing op terrein voor Commandeurstraat niet aan de orde

Het college zal de gemeenteraad voorstellen werk te gaan maken van de uitvoering van de buurtvisie Slotjes-Midden. B. en w. vragen hiervoor een investeringsbedrag van 10 miljoen ( 4.537.802) beschikbaar te stellen. De gemeenteraad heeft het eerste deel van de buurtvisie in juni 2000 vastgesteld; het tweede deel, waarin staat aangegeven hoe die visie op onderdelen wordt vormgegeven, wordt binnenkort aan de raad voorgelegd.

In de buurtvisie is sprake van opwaardering van de wijk, onder andere door het verbeteren van de kwaliteit van het woningbestand. Op een aantal plaatsen zal dat gebeuren door bestaande woningen te slopen en te vervangen door nieuwe. Daarnaast zal er, op beperkte schaal, sprake zijn van het toevoegen van woningen.

Burgemeester en wethouders hebben zich de afgelopen weken gebogen over de vraag hoe de verdere uitwerking van de visie vorm zou moeten krijgen. Daarbij heeft het college in grote lijnen het eerdere faseringsvoorstel uit de concept-buurtvisie gevolgd. Op twee belangrijke onderdelen wil het college daarvan afwijken:

burgemeester en wethouders voelen niets voor het bebouwen van het groene terrein voor de Commandeurstraat. In de oorspronkelijke plannen zou daar een appartementencomplex van tien lagen moeten komen. Zon gebouw past niet binnen de wijk Slotjes-Midden, vinden b. en w. Een ander tegenargument is dat ook in de wijk Slotjes-Midden het groen zoveel mogelijk gekoesterd moet worden;

het college wil het terrein van Van der Made Snacks en omgeving (Thorbeckestraat en gedeelte Loevensteinlaan) eerder ontwikkelen dan gepland. Oorspronkelijk zou dit gebied pas als allerlaatste aan snee komen. B. en w. vinden dat niet verstandig, omdat inmiddels besloten is dat Van der Made gaat verhuizen en deze locatie op korte termijn voor woningbouw beschikbaar komt. Het plan voor dit gebied moet overigens wel passen in een stedenbouwkundige visie voor de gehele kanaalzone in Slotjes-Midden, aldus het college. Verder zijn b. en w. er voorstander van de oorspronkelijke volgorde uit de buurtvisie aan te houden.

Toevoegen woningen

Het terrein van Van der Made Snacks en omgeving is een van de locaties waar naar de mening van b. en w. extra woningen kunnen worden toegevoegd. Het toevoegen van woningen is verder mogelijk op de voormalige Pauluswerf en langs de Dr. Janssenslaan. Verder gaat het college ervan uit dat de Woningbouwstichting Oosterhout de op overige locaties te slopen 670 woningen één op één vervangt door nieuwe. Dat betekent dus dat er in totaal in Slotjes-Midden de komende tien tot vijftien jaar netto 250 woningen zullen bijkomen.

Stedenbouwkundig plan

Het college zal op korte termijn opdracht geven tot het maken van een stedenbouwkundig plan voor Slotjes-Midden. Hieraan zullen alle stedenbouwkundige ontwikkelingen in de wijk worden getoetst. In de uitwerking van dat plan zal ook worden aangegeven welke delen van Slotjes-Midden op welk tijdstip worden aangepakt en - ruwweg - hoeveel dat gaat kosten. Vervolgens zal iedere uitwerking van een onderdeel van de reconstructie aan dat stedenbouwkundig plan worden getoetst.

Overleg en structuur

Het college van b. en w. heeft zijn besluit in een gesprek kenbaar gemaakt aan de directeur van de Woningbouwstichting Oosterhout (WBSO), de belangrijkste partner in buurtbeheer Slotjes-Midden en eigenaar van het grootste deel van het woningbestand. Vanuit die achtergrond zal WBSO vele miljoenen investeren in het verbeteren van de woningvoorraad in Slotjes-Midden; de gemeente draagt zorg voor de financiering van aanpassingen in de wijk als gevolg van wijzigingen in het woningbestand. De bewoners van Slotjes-Midden zullen in eerste instantie door middel van een bewonersbrief op de hoogte worden gebracht van het collegestandpunt. Bewoners zullen verder nauw betrokken worden bij de verdere uitwerking van de plannen.

Burgemeester en wethouders hebben daarnaast besloten voor de uitwerking van de buurtvisie een nieuwe projectstructuur op poten te zetten, waarin het accent meer zal komen te liggen op stedenbouwkundige aspecten. De ambtelijke projectgroep zal op gezette tijden nauw overleg voeren met de drie betrokken portefeuillehouders, de wethouders Emmen (buurtbeheer), De Boer (ruimtelijke ordening) en Broere (grondzaken en volkshuisvesting).

Financiering en behandeling in de raad

Om de uitvoering van de buurtvisie te financieren zullen b. en w. de gemeenteraad vragen over een periode van tien tot vijftien jaar een bedrag van 10 miljoen beschikbaar te stellen. In dit bedrag is opgenomen de gemeentelijke bijdrage aan de ontwikkeling van het plan-Pauluswerf en eventuele rijks- en provinciale subsidies; over de financiering van het dan resterende bedrag zullen b. en w. voorstellen doen in de binnenkort te verschijnen Perspectiefnota. Daarin geeft het college onder andere aan hoe het wil omgaan met de vrij besteedbare reserves van de gemeente.

Daarnaast - en dat is niet in het bedrag van 10 miljoen inbegrepen - staan in de reguliere begroting posten vermeld voor werkzaamheden aan de riolering, verlichting, groen en bestrating in Slotjes-Midden. In totaal is hiervoor een bedrag van 4.860.000 ( 2.205.372) beschikbaar.

Los van de financiering zal de gemeenteraad ook het tweede deel van de buurtvisie, inclusief de door het college aangebrachte wijzigingen, inhoudelijk moeten vaststellen.

Oosterhout, 15 maart 2001