KEESIE BUREAU VOOR KOTERCOMM.

Galerie brengt spel als Kunst

PERSBERICHT

datum: 12 maart 2001

GALERIE BRENGT SPEL ALS KUNST

HOOFDDORP- Kunnen computerspellen, 'videogames', ook kunst zijn? Galerie De Meerse in Hoofddorp (onderdeel van schouwburg de Meerse) vindt van wel. De galerie organiseert een tentoonstelling onder de naam 'Art in Games' waarin de videogame voor het eerst als kunst, en wel als 'jongste en meest vernieuwende kunstdiscipline van dit moment' wordt gebracht.

De expositie is voornamelijk gericht op jongeren. Er is een parcours uitgezet dat de bezoeker klimmend, buitelend, duikend en springend door de geschiedenis van de videogamewereld leidt. Videogames vormen een waarachtige kunstvorm, vindt ook medeorganisator GameSen, een bedrijf dat zich door spelrecensies en nieuwsverstrekking (www.gamesen.nl) opwerpt als een objectieve autoriteit in de videogamewereld. Volgens GameSen is er zelfs geen kunstvorm waaraan zoveel verschillende disciplines te pas komen als in videogames; grafische vormgeving, muziek, verhaallijn, techniek, etcetera. 'Wanneer ontwikkelaars het voor elkaar krijgen elke discipline afzonderlijk op het hoogste niveau te brengen en dan perfect op elkaar afstemmen, ontstaat er een spel dat boven zichzelf uitstijgt. Zo voldoet een videogame aan de kenmerken van een klassiek Gesamtkunstwerk, dat een bepaald levensgevoel kan uitbeelden', zo meent GameSen's directeur Niels 't Hooft die als freelance journalist over games schrijft in onder andere het NRC Handelsblad.

De expositie kijkt ook naar de toekomst. De organisatoren denken dat games over niet al te lange tijd de belangrijkste vorm van entertainment zal zijn, en dus een belangrijk deel van onze cultuur zullen uitmaken. Vooruitlopend op die voorspelling zullen er tijdens de opening op 18 maart, waarbij een deel van de schouwburg De Meerse aan de expositieruimte zal worden toegevoegd, voor gameliefhebbers belangrijke primeurs worden gebracht, zoals de nieuwe spelcomputer van Microsoft, de Xbox, en de opvolger van de populaire Game Boy, de Game Boy Advance. Het publiek kan ook 'losgaan' op kersverse spellen als Metal Gear Solid II (van Konami), Conker's Bad Fur Day (van Nintendo voor volwassenen) en Banjo-Tooie. Voorts wordt er het boek 'Art in Games' van Niels 't Hooft gepresenteerd en de documentaire 'The Making of Art in Games'.

De tentoonstelling duurt tot en met 14 april.
Galerie de Meerse, Raadhuiszaal 3, Hoofddorp.
Galerie de Meerse ligt aan het Raadhuisplein te Hoofddorp (tien minuten van schiphol, volg de bordjes DE MEERSE). De Galerie is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur. Groepen op afspraak: 023 - 562 52 53 - Sander Boschma.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de pers:
Voor vragen en of afbeeldingen kunt u contact opnemen met GameSen, contactpersoon Inez Groen op nummer 010 - 273 13 51 of met Galerie De Meerse, contactpersoon Sander Boschma op nummer 023 - 562 52 53.

12 mrt 01 16:05