Onderzoek Dun & Bradstreet toont lichte verbetering Europees betalingsgedrag

België en Nederland slechtste betalers van Europa

Rotterdam, 20 maart 2001 Wie producten of diensten levert aan een bedrijf in Nederland of België zal in het algemeen lang op betaling moeten wachten. Bedrijven in Nederland en België betalen respectievelijk 17,7 dagen en 18,4 dagen te laat en bevinden zich daarmee in de achterhoede van Europa wat betreft betalingsgedrag. Zakendoen met Duitsland biedt de meeste zekerheid: Duitse bedrijven betalen 8,9 dagen te laat, tegen een Europees gemiddelde van 13,2 procent dagen. Het Verenigd Koninkrijk kent een gemiddelde betalingstermijn van 14,2 dagen na afgesproken conditie, Frankrijk van 16 dagen en Italië van 16,6 dagen. Deze cijfers zijn gebaseerd op de Dun & Bradstreet European Trade Payment Database, die gegevens bevat van meer dan 11 miljoen betalingservaringen van 1,3 miljoen bedrijven uit zes Europese landen. De gegevens hebben betrekking op de periode oktober tot en met december 2000. Ten opzichte van de voorgaande periode, hebben de onderzochte bedrijven hun betalingsgedrag licht verbeterd. Dit geldt met name voor Groot-Brittannië en Italië.

Betalingstermijn
Meer dan vijftig procent van de Nederlandse en Belgische bedrijven betalen hun leveranciers pas na 14 dagen na de afgesproken termijn, terwijl 44,7 procent van de Franse bedrijven meer dan 14 dagen te laat betaalt. Het Europese gemiddelde is 34,5 procent. In Duitsland betaalt slechts 21,4 procent van de bedrijven na 14 dagen na de betalingstermijn. In het Verenigd Koninkrijk is dat 38,6 procent en in Italië 38,2 procent. Daarbij moet worden aangetekend dat het contractueel vastgelegde uitstel in Italië kan oplopen tot 120 dagen, terwijl Nederland met 25 tot 40 dagen de kortste uitsteltermijnstrengste betalingscondities van Europa heeft.

Kleinere bedrijven betalen vaker op tijd
Meer dan 40 procent van de kleine bedrijven in Europa betaalt zijn leveranciers binnen de afgesproken termijn, tegenover slechts 27,7 procent van de grote bedrijven. Punctualiteit van betalen blijkt in grote mate afhankelijk te zijn van de omvang van het bedrijf. In Europa betaalt 45 procent van de bedrijven met minder dan 5 werknemers op tijd, tegen 41,2 procent van de bedrijven met 5 tot 49 werknemers, 35,8 procent van de bedrijven met 50 tot 249 werknemers en 27,7 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers. Dit geldt met name in België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Italië betaalt meer dan 45 procent van de bedrijven met 0 tot maximaal 250 werknemers op tijd., 27,7 procent van deze bedrijven betaalt na de afgesproken termijn ???. Zowel grote als kleine Duitse bedrijven in betalen meestal snel of binnen de gestelde termijn. Te laat betalen komt daar vaker voor bij kleine bedrijven dan bij grote. In Nederland betaalt daarentegen 62,5 procent van de grote bedrijven te laat, tegen 50,2 procent van de kleine bedrijven.

Communicatiebranche lakse betaler
Van alle onderzochte branches (zie tabel) vertoont de communicatiebranche het slechtste betalingsgedrag. Maar liefst 46 procent van de bedrijven in deze sector betaalt te laat. België, Frankrijk en Nederland scoren met ongeveer 60 procent het slechtst ten opzichte van dit Europees gemiddelde.

Betalingen die meer dan 14 dagen na de afgesproken termijn plaatsvinden, komen voor in de verschillende branches in alle landen, met uitzondering van Duitsland, waar de uiterste betalingstermijn vaker in acht wordt genomen. In de branches Transport en Services betaalt gemiddeld 39 procent van de bedrijven in Europa te laat. Bedrijven in België, Frankrijk en Nederland springen hier bovenuit met meer dan 50 procent te late betalingen. In de sectoren Bouw en Productie betaalt 34 procent van de Europese bedrijven pas na 14 dagen na de afgesproken termijn. In deze branches betalen bedrijven uit Nederland het laatst. Leveranciers in de branches Transport en Dienstverlening (???) kampen met een Europees gemiddelde van 39 (??) procent te late betalingen, waarbij meer dan 50 procent van de Belgische, Franse en Nederlandse bedrijven te laat betaalt. In de sectoren Bouw en Productie betaalt 34 procent van de Europese bedrijven pas binnen na14 dagen na de afgesproken termijn. In deze branches betalen bedrijven uit Nederland het laatst. Tenslotte betalen Duitse bouwbedrijven later dan bedrijven in de overige Europese landen.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet (D&B), onderdeel van de Dun & Bradstreet Corporation, is 's werelds grootste aanbieder van zakelijke krediet-, marketing- en inkoopinformatie, alsmede verlener van incassodiensten. Zusterbedrijf binnen Dun & Bradstreet Corporation is Moody's Investors Service, het marktleidende 'debt rating' bureau en uitgever van financiële informatie voor investeerders. Dun & Bradstreet Corporation heeft haar hoofdkantoor in Murray Hill, New Jersey, en telt 11.500 medewerkers in 37 landen. Het bedrijf behaalde in 1999 een omzet van 1,97 miljard dollar. In de Benelux heeft Dun & Bradstreet vestigingen in Brussel, Rotterdam en Almelo. Aanvullende informatie over Dun & Bradstreet is beschikbaar op: www.dbnederland.com.www.dnb.com


Voor meer informatie en voor opvragen van de uitgebreide analyse op branche en landsniveau: Dun & Bradstreet Nederland b.v., contactpersoon: Desna Troost , tel: 010 - 4009603 , e-mail TroostD@dnb.comOnderzoek Dun & Bradstreet toont lichte verbetering Europees betalingsgedrag