Den Haag, 20 maart 2001

SP: NS-directie zit op ramkoers

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vreest dat vanaf morgen treinreizigers in de kou komen te staan. De NS-directie zit op een ramkoers en stuurt willens en wetens aan op een confrontatie tussen directie en personeel. Ondanks het feit dat bemiddelaar Blankert aangaf dat het point of no return voor de invoering van de procesvereenvoudiging pas begin april ligt, geeft de NS-leiding nu het signaal af niet meer te willen praten. Daarmee lokt de directie willens en wetens uit dat het personeel de staking doorzet.

Van Bommel: "Uit contacten met zowel de VVMC als de collectieven heb ik signalen dat men bereid was de acties op te schorten, maar nu dit eenduidige standpunt van de NS-directie bekend is geworden lijken acties onvermijdelijk. Het is onbegrijpelijk dat de NS-leiding bereid is de belangen van de reiziger ondergeschikt te maken aan het eigen directiebelang. Morgen staat zeer waarschijnlijk de reiziger op straat; in plaats daarvan zou Huisinga en consorten op straat gezet moeten worden.

De SP-fractie gaat op korte termijn een spoeddebat aanvragen in de hoop de schade te beperken. Daarbij zal de ramkoers en het functioneren van de directie centraal staan.