Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Tijdelijke regeling vervoersverbod mond- en klauwzeer 2001 dd.20-03-2001 19:15 uur

20 maart 2001

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224) en op artikel 11 bis, derde lid, van Beschikking nr. 2001/190/EEG van de Commissie van 8 maart 2001 houdende wijziging van Beschikking 2001/172/EG tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk (PbEG L 67); Gelet op artikel 17, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel 1

Het is verboden evenhoevigen te vervoeren, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder een vervoermiddel, binnen en vanuit Nederland.

Artikel 2

De Tijdelijke regeling vervoersverbod schapen en geiten mond- en klauwzeer 2001 en de Tijdelijke regeling vervoersverbod evenhoevigen mond- en klauwzeer 2001 worden ingetrokken.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke regeling vervoersverbod mond- en klauwzeer 2001.

Artikel 4

Deze regeling wordt op 20 maart 2001 om 19.15 uur bekendgemaakt aan de media en treedt onmiddellijk daarna in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Toelichting voor de Staatscourant

In het kader van de preventief getroffen maatregelen zijn bedrijven onderzocht op aanwezigheid van het mond- en klauwzeervirus. Naar aanleiding van een uitgevoerde snelle test op een bedrijf in Gelderland is er een ernstige verdenking op aanwezigheid van mond- en klauwzeer. Het onderzoek volgens de officiële methodieken op aanwezigheid van mond- en klauwzeer dient echter nog afgerond te worden. Teneinde elke risico te vermijden is hedenmiddag een gebied van circa 10 kilometer rond dat bedrijf, alsmede een contactbedrijf, ingesteld, waarbinnen elk vervoer van vee, sperma, eicellen en embryo´s van evenhoevigen, mest, vee- en mestvervoermiddelen, vanuit, naar en binnen dat 10 kilometer gebied, is verboden. Dit verbod geldt ook voor pluimvee, afkomstig van bedrijven waar evenhoevigen verblijven of hebben verbleven.

Om de situatie in de rest van Nederland in kaart te brengen is heden door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees een gericht traceringsonderzoek ingesteld. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek wordt thans met onmiddellijke ingang in geheel Nederland opnieuw tijdelijk een vervoersverbod afgekondigd voor alle evenhoevigen. Dit betekent dat ook het vervoer naar slachthuizen, dat met ingang van 19 maart 2001 weer was toegestaan, thans weer verboden is. Het vervoersverbod geldt met ingang van 20 maart 2001 om 19.15 uur dus weer voor alle schapen, runderen, geiten, varkens en andere evenhoevige dieren.

De eerdere regelingen die het vervoer van schapen respectievelijk evenhoevigen verboden, worden uit oogpunt van overzichtelijkheid ingetrokken, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat ieder vervoer van evenhoevigen is verboden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,