Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Internationaal Jaar van de Vrijwilliger Bekende Vlamingen kruipen in de huid van rodekruisvrijwilliger

Het Rode Kruis heeft in Vlaanderen ruim 14.000 vrijwilligers en wil dan ook het "Internationaal Jaar van de Vrijwilliger" niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Want elke dag zijn er wel ergens rodekruisvrijwilligers aan het werk, ook in jouw buurt. Dankzij hun inzet krijgt een ziekenhuispatiënt een luisterend oor, leren jong en oud eerste hulp toepassen, kan een bejaarde met een helpende hand zelf boodschappen doen, staan er eerstehulpposten klaar op grote evenementen. En dat mag wel eens geweten zijn.

Daarom geeft het Rode Kruis de komende 3 weken aan Bekende Vlamingen de kans om eens in de huid te kruipen van een rodekruisvrijwilliger. Marijn Devalck bijt op 20 maart de spits af. In het bejaardentehuis Smeedeshof in Oud-Turnhout zet hij samen met andere rodekruisvrijwilligers een borrelnamiddag op touw voor de bewoners.

Ook andere Bekende Vlamingen zullen de komende weken geheel belangeloos de handen uit de mouwen steken: Ben Rottiers, Danni Heylen, Anja Daems, Miguel Wiels, Danny Wuyts, Jan Hautekiet, Peter Bulckaen, Jan Verheyen, Mike Verstraeten, Karel Deruwe, Dieter Troubleyn, Stijn Meuris... Wat ze doen is een weerspiegeling van de dagelijkse activiteiten van de vrijwilligers. De ene leert scholieren hoe ze een wonde moeten verzorgen. Anderen lenen boeken uit en lezen voor aan patiëntjes in een ziekenhuis.

Nog anderen geven een les Nederlands aan asielzoekers in een opvangcentrum of helpen bij de organisatie van een bloedinzameling.

Het Rode Kruis wil met deze actie niet alleen aandacht vragen voor het veelzijdige werk van zijn vrijwilligers maar vooral ook de vrijwilligers zelf een hart onder de riem steken.

Brussel, 16 maart 2001