Carros

BMW voert winst fors op

(20 maart 2001)

Bron: DFT

Dat de Amerikanen bij de lage koers van de euro vaker voor auto´s met dubbele nieren en blauw-witte propeller in het merkembleem kozen, heeft het financiële resultaat van BMW goed gedaan. De winst van de Beierse auto- en motorenfabrikant is vorig jaar met 50% toegenomen.

De nettowinst van 1,03 miljard euro was echter iets onder de verwachting die gekoesterd werd door analisten. Gemiddeld hoopten zij op 1,1 miljard. BMW boekte een resultaat uit gewone bedrijfsvoering van 1,66 miljard euro. De verlieslatende en inmiddels afgestoten dochter Rover zorgde voor een drukkend effect van 762 miljoen euro. Een voorziening ten behoeve van de recycling van oude auto's deed voor een bedrag van 240 miljoen euro hetzelfde. De omzet steeg met 2,8% tot 35,4 miljard.

Topman Joachim Milberg, die een verhoogde dividenduitkering voorstelde van 1,63 euro, leek ook voor het komende jaar enthousiast. Ondanks de consolidatie op de wereldwijde automarkt sprak hij: "Wij zetten onze succesen bij de verkopen en winst voort."

Met 12% behoort de marge die de Duitse autofabrikant op zijn producten weet te realiseren tot de hoogste in de autoindustrie. Buiten het eigen merk is BMW eigenaar van Rolls-Royce en Mini. Ook op het gloednieuwe model van de kleine Brit, die deze zomer naar Nederland komt, beloofde Milberg "een marge op BMW-niveau"