CODENAME FUTURE

P E R S B E R I C H T

ENQUETE ONDER JONGEREN: PA ZORREGUIETA MAG OP BALKON

Fractievoorzitters bespreken stellingen Jongerenpeiling met leerlingen voortgezet onderwijs

Den Haag, 20 maart 2001

De kwestie Zorreguieta lijkt vooral een probleem voor ouderen. Dat blijkt uit de Nederlandse Jongerenpeiling 2001 onder ruim 1000 scholieren in het voortgezet onderwijs. De vraag of de vader van Maxima bij de bruiloft van zijn dochter met Willem-Alexander mag zijn, beantwoordt 82% positief. De peiling is een initiatief van Codename Future, een organisatie die zich inzet voor onderwijsvernieuwing.

Andere stellingen van de Nederlandse Jongerenpeiling 2001 gaan over de kwaliteit van het onderwijs, computers op school, de veiligheid van ons voedsel, zinloos geweld, stemrecht en toekomstverwachtingen. De uitslag van de peiling wordt 27 maart in Bussum bekend gemaakt op de Codename Future Startbijeenkomst 2001 voor honderden leerlingen van meer dan veertig middelbare scholen uit het hele land. Zij presenteren daar hun toekomstplannen aan kamerleden, onderwijsprofessionals en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

In de aanloop naar de 27e organiseert Codename Future een serie politieke ontmoetingen. Aan de hand van de stellingen van de Jongerenpeiling debatteren de fractievoorzitters van de vijf grote politieke partijen op scholen in de Haagse regio met kritische onderwijsconsumenten. Hans Dijkstal (VVD) is woensdag 21 maart in Oegstgeest, Ad Melkert (PvdA) op donderdag 22 maart in Zoetermeer, en Thom de Graaf (D66) op vrijdag 23 maart in Den Haag. Paul Rosenmöller van GroenLinks en Jaap de Hoop Scheffer (CDA) waren vorige week al op twee scholen in Den Haag.