Gemeente Leusden


Nieuws




* 20-03-01 / Aanleg riolering buitengebied
* 20-03-01 / Wel kermis, geen jaarmarkt

* 20-03-01 / Convenant Zomerschoon

* 13-03-01 / Burgemeester bezoekt 100-jarige
* 13-03-01 / Aanleg riolering buitengebied

* Nieuws-Archief.
U wilt alsnog een verouderd nieuwsbericht bekijken? Bezoek dan het Leusden Internet Nieuws-Archief.


20-03-01
Aanleg riolering buitengebied

Maandag 5 maart is de firma Florijn uit Woudenberg in opdracht van de gemeente gestart met de aanleg van drukriolering in buitengebied Hessenweg, Emelaarseweg, Jannendorp en Jan van Arkelweg. In 60 werkdagen worden hier 75 rioolaansluitingen gerealiseerd, bestaande uit 9 kilometer persleiding, 4 kilometer grondleiding, 2 kilometer PVC riolering en 45 pompputten.

Met ingang van 2005 zijn alle ongezuiverde lozingen op bodem of oppervlaktewater verboden. Daarom is de gemeente in opdracht van de Provincie Utrecht in 1995 begonnen met de aanleg van drukriolering in het buitengebied. Ieder jaar wordt een deel van het buitengebied aangepakt. In 2004 zullen alle woningen in het buitengebied op de riolering zijn aangesloten.


20-03-01
Wel kermis, geen jaarmarkt

De kermis in Leusen gaat zowel in het voorjaar als in het najaar gewoon door. De gemeente en de kermisexploitant werken op dit moment hard aan de voorbereidingen voor de voorjaarskermis die 28 maart begint op het terrein van De IJsbreker.

De jaarmarkt en de Hamerdagen daarentegen gaan dit najaar helaas niet door. De winkeliers hebben aangeven met het door de gemeente beschikbaar gestelde budget geen jaarmarkt te kunnen organiseren. Als alternatief een organisatieburo inschakelen vindt de gemeente na nader onderzoek geen geschikte oplossing.

Stichting Leusden Promotie heeft de gemeente gevraagd de stichting van hun taak te ontheffen. Hiermee komt de organisatie van de Hamerdagen in het geding. De gemeente wil voor de inwoners van Leusden toch graag enige extra activiteiten organiseren tijdens de kermisdagen in het najaar. Voor 1 juni zal de gemeente helderheid geven over de mogelijkheid van extra activiteiten.


20-03-01
Convenant Zomerschoon

Maadag 19 maart aanstaande ondertekenen de milieuwethouders van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg het convenant Zomerschoon. Zij doen dit om 14.30 uur in het Gemeentehuis van Baarn, Stationsweg 18. Na de ondertekening geven de wethouders het startsein voor publiciteitscampagne voor Zomerschoon, waarvan het hoogtepunt is op vrijdag 18 mei voor scholen en bedrijven en zaterdag 19 mei bij de inwoners in de buurt.

Zes jaar geleden startte Amersfoort met de actie Zomerschoon. Doel was de inwoners intensiever te laten werken aan een schone en leefbare omgeving. In de loop der jaren sloot een aantal gemeenten aan bij Zomerschoon, voornamelijk vanuit het Gewest. Het bleek een succes met elk jaar meer deelnemers. In 2000 waren dit er ruim twaalfduizend. Schoon en leefbaar zijn nog steeds belangrijke pijlers van Zomerschoon maar in de loop der jaren kwam hier een even zo belangrijkepijler bij: de sociale uitstraling. Door samen de handen uit de mouwen te steken ontstaat een nieuwe saamhorigheid en betrokkenheid bij een prettige leefomgeving.

Andere organisatie

De actie Zomerschoon werd tot 2000 vanuit Amersfoort georganiseerd. Door een andere organisatie vanuit het Gewest (het wegvallen van het gewestelijk platform milieucommunicatie) ontstond de behoefte op het opnieuw structureren van de samenwerking op het gebied van de actie Zomerschoon. Hiertoe is het convenant Zomerschoon opgesteld waarin afspraken voor waarborging van de continuiteit en samenwerking voor de toekomst.

Met het ondertekenen van het convenant onderstrepen de milieuwethouders het belang van deze samenwerking tussen de deelnemende gemeenten.

Aansluitend aan de ondertekening posten zij symbolisch een Zomerschoonaanmeldingskaart. Dit gebeurt op een kunstzinnige manier waarmee Zomerschoon laat zien dat de actie verder gaat dan alleen schoonmaken.

Aansluitend is er voor de pers gelegenheid voor het stellen van vragen.

Programma:

14.30 uur: ontvangst gemeentehuis Baarn, Stationsweg 18.

14.35 uur: toelichting door de voorzitter van de projectgroep Zomerschoon,

mevrouw Maartje Hormes, over het doel van het convenant,

de gezamenlijke acties en de ontwikkelingen van Zomerschoon

14.50 uur: ondertekening door de wethouders van het convenant

14.55 uur: symbolische start van de publiciteitscampagne

15.0015.15 gelegenheid voor het stellen van vragen.


Noot voor de redactie,