Gemeente Maassluis

13-3-2001

Commissie voor sociale zaken c.a. vergadert op 21 maart

Op woensdag 21 maart 2001 komt de raadscommissie voor sociale zaken en doelgroepenbeleid c.a. bijeen voor een openbare vergadering in het stadhuis. De vergadering wordt gehouden in de Burgerzaal en begint om 20.00 uur.

Op de agenda van de vergadering staan onder andere de volgende onderwerpen:

>·Meerjarenplan oudkomers
De gemeente Maassluis kan voor de jaren 2001 tot en met 2003 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aanspraak maken op 3.657.632,00 gulden om oudkomersbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. Oudkomers zijn allochtonen die al langer in Nederland verblijven en in een achterstandspositie verkeren. In de projecten is er veel aandacht voor de Nederlandse taal, maar ook opvoedingsondersteuning, gezondheidsvoorlichting en taalstages behoren tot de onderdelen van de diverse programmas. De doelgroep waarop de gemeente zich moet richten bestaat uit werklozen en opvoeders. Om de gelden te verwerven, moet Maassluis voor 28 februari 2001 een meerjarenplan indienen bij het ministerie van BZK. Hierin beschrijft Maassluis welke projecten zij opzet en welke resulaten ervan worden verwacht. Maassluis legt het accent bij de opvoeders en sluit voor een groot deel aan met de oudkomersprojecten bij al bestaande activiteiten zoals Opstap en de Taal-spelstimulering. Het plan is in nauwe samenwerking met diverse welzijns- scholings- en gezondheidsinstellingen tot stand gekomen. Het college heeft besloten met het plan in te stemmen en dit toe te sturen naar het ministerie.
· Startnotitie ouderenbeleid
De ontwikkelingen, veranderingen en nieuwe inzichten op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor de 55-plussers maken een actualisering van het gemeentelijk ouderenbeleid noodzakelijk. Een breed samengestelde commissie afkomstig uit de doelgroepen en professionele organisaties zal, onder regie van de gemeente, meewerken aan de totstandkoming van een compacte ouderennota, waarin het beleid wordt geactualiseerd en waar in een stappenplan de uitvoering wordt aangegeven.

Inzage, inspreken en vragenhalfuur
De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag ligt de publieksmap met commissiestukken ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Ibisstraat. Wie wil inspreken op een agendapunt, moet bij het begin van de vergadering aanwezig zijn. Ook is het mogelijk gebruik te maken van het vragenhalfuur. In het vragenhalfuur, dat bij iedere reguliere commissievergadering op de agenda staat, kunnen belangstellenden onderwerpen aan de orde stellen die niet op de agenda van de vergadering staan, maar wel tot het werkterrein van die betreffende raadscommissie horen.

Bezoekersenquête
Het onderzoek naar de ervaringen van bezoekers van openbare raads(commissie)-vergaderingen van de gemeente Maassluis is nog steeds gaande. Deze commissieronde is de laatste kans die bezoekers hebben om hun mening over de gang van zaken rondom openbare vergaderingen kenbaar te maken. Door het invullen van een vragenlijst kan men laten weten wat ze van de vergadering vinden, waarom de vergadering wordt bijgewoond, hoe ze aan hun informatie komen, wat ze van de discussie vinden en wat er beter kan. De vragenlijsten zijn in de vergaderzalen verkrijgbaar, in het informatiecentrum en ook op Internet. Belangstellenden kunnen het vragenformulier vinden op de website van de gemeente Maassluis, de lijst invullen en direct via email terugsturen.
Enquêteformulier raads- en commissievergaderingen