Gemeente 's-Hertogenbosch

Boomfeestdag in de Vliert en Haverleij

vr 16 maart 2001

Woensdag 21 maart, op nationale Boomfeestdag, nemen tientallen kinderen uit s-Hertogenbosch de schep ter hand om nieuwe bomen te planten. Het feest begint om 9.00 uur bij het Informatiecentrum Integraal Waterbeheer in de Vliert (Mgr. Diepenstraat 10). Daar gaan veertig kinderen van groep zeven van basisschool de Kameleon nieuw groen in de wijk planten. Om 10.30 uur is de beurt aan de Haverleij; in dit nieuwe woongebied gaan drieënvijftig kinderen van groep zes en acht van basisschool de Kempenaar in Engelen het eerste groen plaatsen. Op beide locaties gebeurt het planten onder het toeziend oog van wethouder F. van Beers.

De Vliert

In de Vliert planten de kinderen nieuwe bomen in de Frederik Hendriklaan. Daar zijn in 1999 de bomen gerooid omdat de verouderde riolering vervangen moest worden. De gemeente heeft toen die gelegenheid aangegrepen om in de hele wijk het regenwater af te koppelen van het vuile water(ook Integraal Waterbeheer genoemd). In nauwe samenspraak met de bewoners is gezocht naar mogelijkheden om dat regenwater te infiltreren en te gebruiken. Het werk in het eerste deel van de wijk (die in vier delen is gesplitst) kan nu worden afgesloten met het planten van nieuwe bomen en groen onder meer in de Frederik Hendriklaan. Daar gaan de kinderen twintig moeraseiken planten, die volgens afspraak met de bewoners, straks het woord laan meer recht zullen doen.

Landgoed Haverleij

Als een symbolische start van de aanleg van het landgoed, gaan kinderen in de Haverleij langs het fietspad dertig beuken planten. Haverleij staat voor een spraakmakende vorm van stadsuitbreiding. De woningen in dit nieuwe woongebied worden verspreid over negen kastelen en een slot. Elk kasteel krijgt een eigen karakter, afgestemd op de ligging en het landschap eromheen. Een groot deel van het landgoed is gereserveerd voor een golfbaan. Het overige terrein wordt ontwikkeld als landgoed met parktuinen, waterpartijen en een wandelbos.

Programma

Om 9.00 uur worden de kinderen van basisschool de Kameleon ontvangen bij het informatiecentrum Integraal Waterbeheer aan de

Mgr. Diepenstraat. Zij worden daar welkom geheten door wethouder F. van Beers. Aansluitend vertrekt het gezelschap naar het plantterrein aan de Frederik Hendriklaan. De kinderen gaan daar twintig moeraseiken planten. Rond 10.00 uur eindigt het programmaonderdeel in de Vliert.

Ongeveer om 10.30 uur wordt het programma van Boomfeestdag vervolgd in de Haverleij. Langs het fietspad dat door de Haverleij loopt, planten leerlingen van basisschool de Kempenaar met hulp van wethouder Van Beers dertig beuken. Rond 11.15 uur gaan de kinderen weer richting school, waar ze nog eens zes bomen op het speelterrein zullen planten. Om 12.00 uur eindigt het programma van Boomfeestdag.

Waarom feest voor bomen?

Nationale Boomfeestdag is een jaarlijks terugkerend evenement. Op deze dag wordt met name de schoolkinderen (en indirect hun ouders en verzorgers) gewezen op het nut en het belang van bomen.