Gemeente Zwijndrecht

Nationale boomfeestdag Develbos

`Elk boompje voor het leven'
Woensdag 21 maart is het weer nationale boomfeestdag. De boomfeestdag wordt voor Zwijndrecht dit keer in het Develbos georganiseerd in samenwerking met landinrichtingscommissie Ijsselmonde, Staatsbosbeheer en de gemeente. Tijdens de nationale viering van de boomfeestdag worden kinderen en indirect hun ouders en verzorgers gewezen op het belang van een groene omgeving. Een gezonde natuur is onmisbaar voor een gezond leven, ook voor onze toekomstige generaties. Jaarlijks planten scholieren uit het basisonderwijs op deze dag grote aantallen bomen en struiken die van belang zijn voor de productie van onze eerste levensbehoefte, zuurstof.

Landinrichtingscommissie IJsselmonde stelt 2200 bomen beschikbaar om deze dag te planten in het toekomstige Develbos. Het zijn eiken die van nature in dit gebied thuishoren. Tussen Kijfhoek en Munnikensteeg zal een staatsbos van ongeveer 75 ha worden aangelegd. Dit bos maakt deel uit van de bufferzone tussen de stedelijke gewesten van de Drechtsteden enerzijds en de Rotterdamse agglomeratie anderzijds. In samenhang met de Devel, waar een inrichting ten behoeve van natuur en natuurgerichte recreatie wordt beoogd, kan het totale gebied rondom de Devel een functie vervullen ten behoeve van landschap, bos en natuurgerichte recreatie. In het najaar wordt met de realisatie van dit bos gestart. Na de uiteindelijke inrichting van het Develbos zal het overgedragen worden aan Staatsbosbeheer. Tijdens de boomfeestdag wordt de officiële start gegeven voor dit Develbos.

Er zijn drie basisscholen in de naaste omgeving van het Develbos bij deze festiviteit betrokken: de Develhoek, de Notenbalk en de Twee Wieken. De leerlingen tussen de 10 en 12 jaar zullen de boompjes tijdens de boomfeestdag planten. In totaal doen er ongeveer 200 kinderen aan deze activiteit mee. Zij geven uitvoering aan de kern van de zaak: het planten van de boompjes en struiken voor een gezonde natuur.