Provincie Limburg

SERVICEPUNT INDEPENDENT

21 maart Servicepunt Independent Maastricht en Mergelland officieel in gebruik

WERKBEZOEK GEDEPUTEERDE EURLINGS MARKEERT START SERVICEPUNT Met een werkbezoek van onder meer gedeputeerde Martin Eurlings op woensdag 21 maart markeert het Platform Gehandicapten Maastricht de start van het Servicepunt Independent. In dit servicepunt kan ook het project Independent worden ingebed. Het werkbezoek dient tevens ter voorbereiding op de werkconferentie 'Servicepunt Independent Maastricht en Mergelland' op 28 maart a.s. in het gouvernement.

Het project Independent is in 2000 gestart met als doel het vergroten van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen een functiebeperking. Dit houdt ondermeer in het accepteren en leren omgaan met de handicap en mensen uit hun isolement halen. Het project had aanvankelijk een tijdelijk karakter en werd mede gefinancierd met een provinciale subsidie van 45.300,- ( 20.556,-). Hieraan was de voorwaarde verbonden dat het project na afloop van de projectperiode structureel zou worden ingebed in de regio. De gemeente Maastricht heeft het project voor twee jaar gefinancierd in het kader van het Grotestedenbeleid. Kenmerkend is dat Independent gerund wordt voor, door en met mensen met een functiebeperking. Uit evaluatie blijkt het project succesvol te kunnen worden genoemd. Het voornemen bestaat dan ook
om het project Independent structureel in te bedden in het Servicepunt Independent Maastricht & Mergelland. Dit Servicepunt is een initiatief van het Platform Gehandicapten Maastricht. Het werkt vraaggericht en wordt bemenst door ervaringsdeskundigen die middels het project Independent zijn opgeleid. Het bereik van het servicepunt is Maastricht en Mergelland.

Het Servicepunt moet een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van al bestaande loketten en het aanbod in de regio. Dit betekent vooral samenwerking en voortdurende afstemming, waarbij het Servicepunt een belangrijke back-officerol kan vervullen. Het platform Gehandicapten definieert dit als een ambitieus streven en kiest daarom voor een groeimodel. Een van de eerste stappen in dit groeimodel is het officieel starten met het Servicepunt op 21 maart en als tweede stap kan het houden van een werkconferentie met alle betrokkenen op woensdag 28 maart worden gezien.