Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

DIRECTIE NS DOET UITSPRAAK RECHTER TENIET

De directie van de NS heeft met het naast zich neerleggen van de commissie Stekelenburg/Blankert de voor de reiziger positieve gevolgen van de uitspraak van de President van de Rechtbank in Zutphen weer teniet gedaan. Met de patstelling die door de opstelling van de NS-directie ontstaat, zou kunnen worden voldaan aan de eisen die de rechter nodig acht voordat tot staking mag worden overgegaan. Daarbij zullen personeelsleden echter wel de zorgvuldigheid richting de reizigers in acht moeten nemen, door hen in de gelegenheid te stellen maatregelen te treffen voor het wegvallen van hun vervoermogelijkheid.

ROVER, Consumentenbond en ANWB zijn vanavond in het gelijkgesteld door de President van de Rechtbank in Zutphen. Hij stelt vast dat het staken onrechtmatig is, nu de Commissie Stekelenburg/Blankert nog aan het werk is. Ook zegt hij dat het niet aannemelijk is dat de directie niet meer bij machte zou zijn op 10 juni een andere werkwijze in te voeren dan uit Bestemming Klant voortvloeit. Van belang voor toekomstige stakingen is verder dat de rechter zegt dat het collectief reizigers onnodig lang in onzekerheid heeft gelaten over de voorgenomen acties, te meer daar de gevolgen van de staking zich over grote delen van het land zullen uitstrekken.

ROVER is blij dat duidelijk is uitgesproken dat stakingen een uiterste middel zijn en dat er bij de voorbereidingen van stakingen zorgvuldig moet worden opgetreden in de richting van de klant. Stakingen en hun gevolgen moeten tijdig worden aangekondigd zodat reizigers bijtijds voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. ROVER hoopt dat ook de andere collectieven rekening zullen houden met de uitspraak van de president van de Rechtbank en de overwegingen die hij daarbij heeft gebruikt.

ROVER is erg teleurgesteld over het feit dat de directie van de NS het interim-advies van de commissie Stekelenburg/Blankert naast zich neerlegt. ROVER heeft aangedrongen op de instelling van een dergelijke commissie om de verstoorde verhoudingen binnen de NS te herstellen. De NS zal dan ook alles in het werk moeten stellen om het advies van deze commissie te volgen, hetgeen op geen enkele manier blijkt uit de snelheid waarmee ze het tussenvoorstel naar de prullenbak heeft verwezen. Reizigers hebben er belang bij dat er harmonieuze arbeidsverhoudingen zijn binnen het bedrijf. ROVER vreest dat er nu een langdurige periode van arbeidsonrust ontstaat waarbij reizigers veelvuldig zullen worden getroffen door werkonderbrekingen en stakingen.

Amersfoort, 21 maart 2001