KNMVDIERGENEESKUNDE

Dierenartsen gaan over op spoedregime vanwege MKZ

Op basis van klinische symptomen en testuitslagen bestaat een ernstige verdenking van het voorkomen van mond- en klauwzeer (MKZ) in Nederland. De Nederlandse dierenartsen, verenigd in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zijn van mening dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan tot het moment dat definitieve testuitslagen bekend zijn en er ook anderszins geen aanwijzingen zijn voor het voorkomen van het MKZ-virus in Nederland.
Een groot aantal dierenartsen werkt de komende dagen mee aan de screening (controles op klinische verschijnselen) en andere werkzaamheden in de beschermings- en toezichtsgebieden.

Alleen noodzakelijkste werkzaamheden
Alle praktiserende dierenartsen in Nederland wordt geadviseerd tot nader order alleen de hoogst noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. Er is met andere woorden een landelijke weekenddienst ingesteld.
Dit betekent vooralsnog dat alleen zieke dieren geholpen worden en verlossingen worden uitgevoerd. Ook noodzakelijke inspecties in het kader van controles op besmettelijke dierziekten zullen, zover ze niet kunnen worden uitgesteld, uitgevoerd worden. Dit regime is van toepassing voor bedrijven waar dieren voorkomen die gevoelig zijn voor MKZ.
Vanzelfsprekend kunnen eigenaren van andere dieren, bijvoorbeeld paarden en gezelschapsdieren, en pluimveehouders gewoon bij hun dierenarts terecht.