Nederlandse Vereniging van journalisten

Iraanse journalist mag blijven

De Iraanse journalist Soheil Moosavian, ook bekend als Reza Sam, mag in Nederland blijven. De Rechtbank in Den Bosch heeft vorige maand het beroep van Reza Sam gegrond verklaard tegen het besluit van de Staatssecretaris van Justitie om hem geen asiel te verlenen. Na toekenning van de A-status kan Reza Sam direct het Nederlanderschap aanvragen.
NVJ-voorzitter Ron Abram en secretaris Hans Verploeg hebben zich in de afgelopen jaren verschillende malen ingezet om Reza Sam een verblijfsvergunning te bezorgen. De Iraanse journalist vluchtte in 1995 naar Nederland. In Iran kreeg hij diverse malen beperkingen opgelegd, na aanvaringen met de Iraanse autoriteiten. Hij verliet het land, toen het nieuws uitlekte dat zijn vrouw in het buitenland asiel had aangevraagd.
Uit een ambtsbericht over Iran van minister Van Aartsen eerder deze maand blijkt dat het hervormingsproces niet heeft voldaan aan de verwachtingen die werden gekoesterd ten tijde van het aantreden van de regering Khatami. De verruiming van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn inmiddels vrijwel geheel teruggedraaid.