Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 048
Datum: 21-03-2001

DREMPEL VOORRAADLICHT AARDOLIEPRODUCTEN 100.000 TON

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft besloten de drempel waaronder bedrijven niet voorraadplichtig zijn op grond van de Wet voorraadvorming aardolieproducten 2001 te stellen op een binnenlandse jaaromzet van 100.000 ton. Zij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
De Wet voorraadvorming aardolieproducten 2001 regelt op welke manier Nederland invulling geeft aan haar internationale verplichting om olievoorraden aan te houden die in tijden van crises kunnen worden ingezet. In Nederland wordt een deel van de nationale
voorraadverplichtingen gedekt door het oliebedrijfsleven dat actief is op de binnenlandse markt en een ander deel door de stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA).
Door de drempel op 100.000 ton te stellen, zijn ongeveer 15 ondernemingen voorraadplichtig. Met de keuze voor deze drempelhoogte worden de administratieve lasten en de uitvoeringslasten van de regeling beperkt. Het percentage van de omzet boven de drempel dat als voorraad moet worden aangehouden, wordt vastgesteld op vijf procent. Bij het grootste deel van de voorraadplichtige ondernemingen leidt dit niet tot extra inspanningen, omdat het hier om normaal al aangehouden werkvoorraden gaat.