Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 21 maart 2001

EERSTE REACTIE PVDA-FRACTIE OP HET WETSVOORSTEL VERZELFSTANDIGING NMA

De PvdA-fractie is verrast door het wetsvoorstel dat de minister van Economische Zaken heeft ingediend ter omvorming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tot een zelfstandig bestuursorgaan.

Bij de behandeling van de nieuwe Mededingingswet in de Tweede Kamer in 1997 heeft het kabinet toegezegd dat pas na een evaluatie van deze wet de NMa eventueel een zelfstandige status zou verkrijgen. In de huidige wet kan de minister de directeur-generaal van de NMa in individuele gevallen nog instructies geven. Dit komt nu te vervallen. Daar kan de PvdA-fractie op zich mee instemmen.

Als belangrijkste redenen voor het indienen van het wetsvoorstel worden genoemd de noodzaak de directeur-generaal een onafhankelijke positie te geven, alsmede het goed functioneren van de NMa. De PvdA-fractie kan deze mening niet op voorhand delen omdat de beloofde evaluatie van het functioneren van de wet en het toezicht op de naleving ervan nog niet gereed is. In de memorie van toelichting wordt aangekondigd dat deze er niet eerder dan begin 2002 zal zijn.

De PvdA-fractie heeft nog recent aangegeven kritiek te hebben op het functioneren van de NMa en bij de begrotingsbehandeling EZ de minister opgeroepen meer middelen beschikbaar te stellen. PvdA-woordvoerder Bolhuis is dan ook van mening dat nu eerst de aan de Kamer beloofde evaluatie moet worden afgewacht voordat de tweede stap, de verzelfstandiging van het NMa, kan worden gezet.

Voor nadere informatie: Eppo Bolhuis 070-318 2762 of 06-51 32 71 42