Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Internet moet toegankelijker worden voor gehandicapten

Woensdag 21 maart 2001, persbericht nummer 20

Op woensdag 21 maart 2001 presenteert Margo Vliegenthart, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een team van vier gehandicapte internetambassadeurs die zich in 2001 gaan inzetten om websites toegankelijker te maken voor gehandicapten. Veel sites zijn voor gehandicapten nu niet toegankelijk. Daarnaast zullen zij kijken hoe mensen met een handicap internet beter kunnen gebruiken om op een volwaardige manier in de samenleving te participeren. De ambassadeurs worden benoemd in het kader van het initiatief 'Drempels weg'. Woensdag 28 maart volgt in de Jaarbeurs in Utrecht de grote landelijke manifestatie Drempels Weg, waar premier Wim Kok en staatssecretaris Vliegenthart aanwezig zullen zijn.

Gehandicapte ambassadeurs als boegbeeld

De vier ambassadeurs die staatssecretaris Vliegenthart op 21 maart 2001 heeft benoemd, zijn allen zelf gehandicapt. De ambassadeurs zijn: Jacko van Dijk (lichamelijk gehandicapt), Paul Erkens (visueel gehandicapt), Pascal Ursinus (auditief gehandicapt) en Theo van Leur (verstandelijk gehandicapt). Zij zullen gedurende een jaar bedrijven en organisaties bezoeken, plannen en oplossingen aandragen om internet ook voor gehandicapten toegankelijk te maken. De ambassadeurs zijn direct uit de samenleving afkomstig en niet verbonden aan belangenorganisaties of het ministerie. Na hun benoeming zullen de ambassadeurs een zoektocht beginnen die moet leiden tot een aantal aanbevelingen aan bedrijven, overheden en aan staatssecretaris Vliegenthart om internetsites- en toepassingen te verbeteren. De resultaten zullen begin 2002 aan de staatssecretaris worden aangeboden.

Drempels Weg

Het initiatief 'Drempels weg' zal dit jaar op veel manieren aandacht vragen voor de toegankelijkheid en mogelijkheden van internet voor gehandicapten. Zowel internetaanbieders, internetgebruikers als sitebouwers zullen worden benaderd om hun verantwoordelijkheid te nemen om een toegankelijker internet te creëren waardoor met name gehandicapten hun maatschappelijke achterstand kunnen voorkomen of gedeeltelijk opheffen.