Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN: Bos zet vraagtekens bij uitvoering f100,- maatregel

PERSBERICHTNR. 01/084 Den Haag 21 maart 2001

BOS ZET VRAAGTEKENS BIJ UITVOERING HONDERD GULDEN MAATREGEL

Staatssecretaris Bos (Financiën) heeft vanmiddag op het VNG belastingcongres te Veldhoven aangegeven niet tevreden te zijn met de uitvoering van de f100-maatregel (Zalmsnip). Hij constateert dat de oorspronkelijke doelstelling van de maatregel -een lastenverlichting van f100 voor elk gezinshuishouden- door de manier waarop gemeenten de maatregel invullen onder druk staat. Daar is volgens hem van Rijkszijde niet veel aan te doen, omdat de wet gemeenten vrijheid van vormgeving biedt. Het uiteindelijke doel van de honderd gulden maatregel is immers dat het geld daadwerkelijk bij de huishoudens, dus bij de burgers, terecht moet komen. Een eventuele andere vormgeving zou uitkomst kunnen bieden, een adequate compensatie is daarbij randvoorwaarde, aldus de staatssecretaris.

Voorts ging de staatssecretaris in op het belang van de bestrijding van de armoedeval, voor een belangrijk deel veroorzaakt door gemeentelijke, inkomensafhankelijke regelingen. Een voorwaarde om de inactiviteit op de arbeidsmarkt te bestrijden is het aanpakken van de armoede val, volgens staatssecretaris Bos. Van de toename van het bruto-inkomen door werkaanvaarding verdwijnt een groot deel, omdat het recht op inkomensondersteunende gemeentelijke maatregelen vermindert of zelfs geheel verdwijnt.

Bestrijding van armoedeval is volgens de staatssecretaris een zaak van Rijk én gemeenten. Het Rijk heeft een aantal maatregelen getroffen (de arbeidskorting is verhoogd en een uitstroompremie van f4000 is ingevoerd) en zal ook in de toekomst maatregelen nemen. Hij verwacht ook van gemeenten dat zij beleid zullen ontwikkelen om de armoedeval tegen te gaan. Hij wijst daarbij met name op het kwijtscheldingsbeleid.

De staatssecretaris houdt tevens een pleidooi om via invoering van het BTW-compensatiefonds de verstorende werking van de omzetbelasting te verminderen. Hij vindt dat gemeenten door de
BTW-vrijstelling onjuiste afwegingen maken als het gaat om zelf uitvoeren of uitbesteden. Dat leidt zowel tot efficiencyverlies als tot de mogelijkheid van het creëren van ongewenste fiscale constructies. Alles is er dus aangelegen het BTW-compensatiefonds daadwerkelijk in te voeren, aldus de bewindsman.

Woordvoerder: E.A. Hijink
Telnr. 070 - 342 8229