Gemeente Breda

21-03-2001

Bezuinigingen bij de dienst Cultuur
De dienst Cultuur van de gemeente moet bezuinigen. Door toename van werkzaamheden en algemene kosten kampt de dienst Cultuur met een tekort aan financiën. Het college van burgemeester en wethouders staat achter een aantal bezuinigingsmaatregelen voor de vakdirecties van De Beyerd, Bredas Museum, de Nieuwe Veste en Bibliotheek Breda.

Er zijn verschillende oorzaken aan te dragen voor de financiële tekorten bij de dienst Cultuur. Allereerst zijn de tarieven van De Beyerd , Artotheek, Bredas Museum en Bibliotheek Breda al jarenlang niet meer verhoogd. Hier staat tegenover dat de kosten wel fors zijn gestegen. Dit komt onder andere door een toename van dienstverlening en activiteiten, waardoor administratieve werkzaamheden aanzienlijk zijn toegenomen. Ook maakte regelgevingen het noodzakelijk om diverse procedures aan te scherpen en was verdere automatisering van de organisatie noodzakelijk.

Resultaat is dat de dienst Cultuur in totaal zon zeven ton moet bezuinigen. De directie wil hierbij de personele consequenties zoveel mogelijk beperken. Bovendien zal er niet worden gekort op cultuureducatie en wordt ook aan het totale subsidiebudget niet getornd.

De maatregelen die wel genomen worden, houden allereerst in dat alle vakdirecties hun tarieven moeten verhogen. Verder zal de wijkbibliotheek Oost gesloten worden, omdat deze bibliotheek minder goed loopt, ongunstig gelegen is in een versnipperd gebied en zich dichtbij de hoofdvestiging bevindt. De wijkbibliotheek Ulvenhout moet zich verder specialiseren als jeugdbibliotheek en stoot het aanbod voor volwassenen af. Deze kunnen terecht bij de vestiging aan de Allerheiligenweg, waar het aanbod voor volwassenen wordt uitgebreid. Bij de Nieuwe Veste wordt het aantal muziekuren verminderd, waardoor er in het nieuwe seizoen minder leerlingen geplaatst kunnen worden.

In april buigt de commissie ECG zich over het voorstel van het college.

Breda, 21 maart 2001