Gemeente Breda

21-03-2001

Extra aandacht voor bescherming en beheer van bomen De gemeente Breda wil de komende jaren bomen intensiever beschermen en beheren. Dat staat in de nota Bomenzorg die het college van burgemeester en wethouders deze week vaststelde. In april buigt de gemeenteraad zich over deze nota en over de verdere uitwerking van de Bomenverordening Breda 2001.

Bomenbescherming
Het deelplan 'Bomenbescherming' van de nota 'Regulering en Handhaving' heeft betrekking op een intensiever toezicht op het kapgedrag van bouwers, projectontwikkelaars en particulieren. Ook wil de gemeente vaker een herplantingsplicht of financiële compensatie eisen wanneer bomen toch gekapt worden. In dit deelplan is ook de Bomenverordening Breda 2001 verder uitgewerkt. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de oude verordening is dat kleine bomen in tuinen zijn vrijgesteld van het kapvergunningenstelsel. Daarnaast voert de gemeente voor monumentale en beeldbepalende bomen een extra zwaar vergunningenstelsel in. Voortaan heft de gemeente Breda leges voor de behandeling van aanvragen van kapvergunningen.

Bomenbeheer
Het bomenbeheer staat beschreven in het deelplan 'Bomen' van het Elementplan Openbaar Groen. Bomenbeheer betekent dat de juiste boom op de juiste plaats wordt geplant en dat er voldoende aandacht wordt geschonken aan het verlengen van de levensduur van geplante bomen. Daarnaast wil de gemeente terughoudender omgaan met het verwijderen van bomen.

In november vond consultatie plaats over de nota 'Bomenzorg'. Dit leidde niet tot bijstelling van de nota.

Breda, 20 maart 2001