Gemeente Breda

21-03-2001

Gemeente Breda in gelijk gesteld over hospice care Ruitersbos
De gemeente Breda heeft terecht afgezien van acties tegen het stervenshuis (hospice care) in de Grieglaan. Dit heeft de Arrondissementsrechtbank van Breda vandaag besloten. De rechtbank voert als reden voor haar uitspraak aan dat de Kruisvereniging Breda volgens de regels van de Huisvestingswet en de gebruiksvergunning heeft gehandeld. Enkele omwonenden eisten van de gemeente bestuursdwang omdat het in gebruik nemen van het pand als stervenshuis in strijd is met het bestemmingsplan, de Huisvestingswet en de gebruiksvergunning.

De Arrondissementsrechtbank heeft de gemeente Breda in het gelijk gesteld. De gemeente heeft terecht geen acties ondernomen tegen de Kruisvereniging, die eigenaar van het pand is. Volgens de gemeente heeft de Kruisvereniging conform de regels van het bestemmingsplan en de Huisvestingswet gehandeld. Het aantal mensen dat in het pand verblijft, is minder dan het aantal waarvoor een gebruiksvergunning nodig is. Daarnaast geeft het bestemmingsplan geen bepalingen aan voor het gebruik van het pand.

In 1999 heeft een aantal omwonenden een kort geding tegen de gemeente aangespannen om de komst van het stervenshuis tegen te houden. Dit kort geding hebben ze verloren. Uiteindelijk hebben drie omwonenden beroep aangetekend bij de Arrondissementsrechtbank waarop de rechtbank vandaag uitspraak heeft gedaan. De omwonenden kunnen binnen zes weken bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit in beroep gaan.

Breda, 20 maart 2001