Gemeente Breda

21-03-2001

Gezamenlijke reactie op nieuwe aanpak provinciaal grondbeleid
In een gezamenlijke reactie spreken acht gemeentebesturen uit Noord-Brabant hun zorg uit over de door Gedeputeerde Staten voorgestane rol die het provinciebestuur zich lijkt toe te denken bij de uitvoering van het ruimtelijk beleid. Naar aanleiding van een Statenvoorstel over het Streekplanproject Moerdijkse Hoek is een koerswijziging te constateren in het provinciale grondbeleid. De gezamenlijke reactie is van de
gemeentebesturen van Bergen op Zoom, Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg,´s-Hertogenbosch en Roosendaal. De gemeenten willen een discussie over het toekomstig provinciaal grondbeleid. Op 23 maart staat Moerdijkse Hoek op de agenda van Provinciale Staten.

In een voorstel van Gedeputeerden Staten aan Provinciale Staten over het Streekplanproject Moerdijkse Hoek staat te onderzoeken op welke wijze en met behulp van welke instrumenten een actief provinciaal grondbeleid ter uitvoering van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek ontwikkeld kan worden. Dat voorstel baart de gemeenten zorgen. Uit het voorstel is af te leiden dat de provincie kiest om een actief grondbeleid in te zetten voor de realisering van een concreet bedrijventerrein. De gemeenten vragen inzicht in de motieven en grondslagen die aan de provinciale koerswijziging ten grondslag liggen. Er is sprake van een actief grondbeleid door een gemeente of provincie als de verwerving, exploitatie en uitgifte plaatsvindt door en voor rekening van de desbetreffende gemeente(n) of provincie. Het voeren van een actief provinciaal grondbeleid is niet nieuw voor specifiek aan de provincie toebedeelde taken op het gebied van infrastructuur, landinrichting en natuurontwikkeling. Voor de realisering van een bedrijventerrein zoals Moerdijkse Hoek is het wel nieuw. De gemeenten zijn het daar niet mee eens.

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het ruimtelijk beleid berust van oudsher bij gemeenten. De integratie en de samenhang tussen de beleidsvelden wonen, werken, groen en mobiliteit speelt daarbij een cruciale rol, zowel inhoudelijk als financieel. In de rijksnota Grondbeleid, die onlangs is verschenen in samenhang met de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, is dit uitgangspunt onderschreven. De provincie kan een stimulerende rol spelen in het tot stand komen van regionale samenwerking voor gebiedsgericht bovengemeentelijk beleid. Een rol waarbij de provincie overgaat tot daad-werkelijk uitvoeren van woon- en werklocaties past naar de mening van de gemeenten niet. Met het kabinet zijn de gemeenten van mening dat het primaat voor de realisatie daarvan bij de betrokken gemeenten ligt.

Er kunnen situaties zijn waarin een rol is weggelegd voor de provincie. Over de doelen daarvan en de vorm waarin willen de gemeenten een fundamentele discussie. Het streven is om tot een effectieve aanpak te komen zowel voor het provinciebestuur als voor de gemeenten.

Breda, 21 maart 2001