Gemeente Gilze en Rijen

Vergader agenda
Agenda Raadsvergadering - 26 maart 2001
Hieronder de agenda-punten voor de Raadsvergadering. Klik op de punten waar u meer over wilt lezen om het agenda-punt in WORD97- formaat te downloaden.

1. Notulen van de vergaderingen van 29 januari en 19 februari 2001.
2. Ingekomen stukken.

3. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van de aanleg van een voetpad in de Houtelaar te Rijen. Toelichting
Naar aanleiding van verzoeken van bewoners van de Houtelaar en een motie in de begrotingsraad van 30-10-2000 is een plan opgesteld tot het aanleggen van een voetpad in de Houtelaar te Rijen. Het daarvoor benodigde krediet bedraagt 20.600,-- inclusief BTW.


4. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van opstellen van een plan van aanpak voor het project "Voorrang fietsers van rechts".
Toelichting
Per 1 mei 2001 krijgen de fietsers van rechts voorrang op de overige weggebruikers. Hiervoor dient een plan van aanpak te worden opgesteld. Hiervoor is een krediet noodzakelijk van 12.911,50 inclusief BTW.


5. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van aanpassen van basisschool De Brakken.
Toelichting
Tijdens het overleg over de wijze van uitvoering van de aan basisschool De Brakken toegekende
onderwijshuisvestingsvoorzieningen in het kader van het Onderwijshuisvestingsprogramma 2000 is gebleken, dat het noodzakelijk is om het schoolgebouw van basisschool De Brakken aan te passen. Voorgesteld wordt hiervoor een krediet te voteren.


6. Voorstel geen scholenplan vast te stellen voor de periode 1 augustus 2002 tot en met 31 juli 2005.
Toelichting
De vaststelling van een scholenplan kan achterwege blijven, omdat er in deze gemeente geen aanleiding bestaat tot uitbreiding van het aantal openbare basisscholen over de planperiode 1 augustus 2002 tot en met 31 juli 2005.


7. Voorstel tot het verlenen van een eenmalig subsidie aan de Stichting Openbare Bibliotheek Gilze en Rijen voor de bibliobusvoorziening.
Toelichting
In de discussies die zijn gevoerd in het kader van de budgetfinanciering van de bibliotheek voor de jaren 2001-2003 is onder meer de vraag aan de orde geweest of de bibliobus al dan niet gehandhaafd moest worden. Het bibliotheekbestuur vraagt nu om een eenmalig subsidie van 20.000,-- om deze voorziening nog twee jaar door middel van een gemeentelijke bijdrage in stand te houden. Daarna wil de bibliotheek de voorziening uit eigen middelen betalen (via de eigen begroting of uit sponsorgelden).


8. Voorstel inzake wijziging gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsdienst Midden-Brabant.
Toelichting
In de door uw raad op 26 juni 2000 ingestelde Gemeenschappelijke regeling GHOR/CPA Midden-Brabant is sprake van een dienstverleningsovereenkomst; deze term kan ongewild nadelige gevolgen hebben inzake de BTW. Met het oog daarop wordt de gemeenten voorgesteld om de tekst van de gemeenschappelijke regeling aan te passen, zodat deze meer recht doet aan de bedoelingen van de deelnemende gemeenten.


9. Voorstel inzake verkoopovereenkomst Stationslocatie. Toelichting
Bij eerdere besluitvorming heeft het college Proper-Stok Woningen en Woonstichting Leyakkers als winnaars aangewezen van de uitgeschreven prijsvraag om tot ontwikkeling van de Stationslocatie te komen, alsmede ingestemd met een gezamenlijke grondaanbieding door beide partijen en de uitwerking daarvan in een tussen de gemeente en partijen gesloten intentieovereenkomst gedateerd 15-9-2000. De verschillende bodem -en grondwatersaneringen zijn inmiddels afgerond en het terrein is bouwrijp gemaakt. Aldus kan worden overgegaan tot verkoop van de grond. Aan u wordt voorgesteld in te stemmen met de verkoop van de bouwrijpe grond aan genoemde ontwikkelaars.


10. Voorstel inzake doorverkoop Melanocomplex. Toelichting
Op 20 februari 2001 heeft het college in principe ingestemd met de verkoop van bouwgrond aan de Wilhelminastraat 13 te Rijen; hierop kunnen vier woningen worden gerealiseerd.


11. Vervallen.

12. Voorstel inzake vestiging voorkeursrecht op grond van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten betreffende de structuurvisie werklandschap A58.
Toelichting
Separaat is aan uw raad voorgelegd het raadsvoorstel met betrekking tot de instemming met nota over de Structuurvisie Werklandschap A58. In dit voorstel is de onderbouwing neergelegd voor de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein langs de A58 in het gebied dat bekend staat als Wijkevoort/Klein Tilburg/Broekakkers Oost en ligt in zowel de gemeente Tilburg als de gemeente Gilze en Rijen. Door middel van het vestigen van het voorkeursrecht geeft de gemeente invulling van de voorgestane actieve grondpolitiek. Dat wil zeggen dat de gemeente het bedrijventerrein in eigen beheer wil ontwikkelen. Voorgesteld wordt aan uw raad voor dit gebied een voorkeursrecht te vestigen.


13. Voorstel inzake structuurvisie Werklandschap A58. Toelichting
Mede vanuit de grote behoefte aan bedrijventerreinen in Tilburg heeft de provincie Noord-Brabant in 1998 het initiatief genomen om vooruitlopend op het nieuwe streekplan een integrale ruimtelijke studie te laten verrichten naar het gebied in de regio Breda-Tilburg. Deze studie is gereedgekomen en vastgesteld door GS in de loop van 1999 en gepubliceerd onder de titel Ruimtelijke Regiovisie Breda-Tilburg. In deze studie oppert de provincie het gebied Wijkevoort/ Klein Tilburg/Broekakkers-Oost aan weerszijden van de A58 als een mogelijke locatie voor een bedrijventerrein. De gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen hebben gezamenlijk een studie laten doen naar de mogelijkheden van het gebied. De structuurvisie schetst een beeld van een nieuw werklandschap, dat is opgebouwd uit een drietal werkmilieus die begrensd en dooraderd worden door een netwerk van landschappelijke elementen. In het landschappelijke netwerk zijn de bestaande beken, het Wijkermeer (voormalige put van Reef), beplantingen en cultuurhistorische elementen opgenomen, evenals een aantal fietsroutes. Het Wijkermeer en de beekzones vervullen een rol in een duurzaam watersysteem, waarbij zo veel mogelijk schoon water in de bodem infiltreert. Door inpassing in de aanwezige landschappelijke structuur wordt het werklandschap geen anonieme plek van bedrijven maar voegt zich in het Brabantse deklandschap. Het ruimtegebruik bestaat uit een beschikbare oppervlakte van 175 ha, hiervan 142 voor grootschalig en kleinschalig gemende bedrijven, waarvan 33 ha op het grondgebied van Gilze en Rijen, 13 ha voor dienstverlening, waarvan 5ha in Gilze en Rijen, en 20 ha voor de ontsluiting. Daarnaast 34 ha voor de beekzone en 18 ha voor de bebouwingslinten.
Om te bepalen of er sprake is van een financieel haalbare ontwikkeling voor onze gemeente heeft het Projectenbureau Grondexploitatie een globale exploitatieberekening gemaakt. Naar onze mening is een bedrijventerrein zoals door HNS ontworpen - gemeten naar huidige parameters - financieel goed haalbaar, zeker gelet op de marges die in alle kostencomponenten zijn opgenomen. Er dient echter ook politiek, bestuurlijk en maatschappelijk voldoende draagvlak te zijn. Tenslotte wordt gewezen op een risico c.q. aandachtspunt van de lange ontwikkeltermijn ten opzichte van de conjunctuur, renteontwikkeling etc.


14. Voorstel inzake actualiseren Dorpsvernieuwingsbeleid Toelichting
In november 2000 heeft u ons college opdracht gegeven de bestaande dorpsvernieuwingsinventarisatie met plan van aanpak te actualiseren. Daar ook in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing mogelijke projecten geïnventariseerd moeten worden voor een mogelijke projectsubsidiëring zijn beide opdrachten samengevat in het ontwerp zoals dat thans voor u ligt.


15. Voorstel inzake kerntaken milieu.
Toelichting
Enkele leden van de raad hebben geluiden bereikt dat de gemeente meer milieutaken zou uitvoeren dan wettelijk is vereist. Bovendien zou de gemeente hogere milieueisen stellen aan bedrijven dan wettelijk is vereist. Om daarover duidelijkheid te verkrijgen is binnen het kader van de gemeentelijke takendiscussie in de vorm van een bestuursopdracht gevraagd om een inventarisatie te maken van de wettelijke en niet wettelijke taken en daarbij het niveau van uitvoering alsmede de aan die uitvoering verbonden kosten aan te geven. Aan deze bestuursopdracht hebben wij inmiddels voldaan en de resultaten daarvan bieden wij u hierbij ter kennisneming aan.


16. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van het organisatieontwikkelingtraject.
Toelichting
In uw vergadering van 29 januari 2001 heeft u een gelden beschikbaar gesteld voor de werving en selectie van sectormanagers en een beleidsmedewerker planning en control. Dit betreft één van de activiteiten in het kader van de 2e fase van het organisatieontwikkelingstraject. Tijdens de beraadslagingen is toegezegd op korte termijn de nadere uitwerking van de gehele 2e fase aan u voor te leggen. Bijgaand treft u een plan van aanpak daartoe aan.


17. Voorstel inzake brief van de PvdA betreffende stand van zaken horecavergunningen.
Toelichting
In aansluiting op de brand in een horecagelegenheid in Volendam heeft de fractie van de PVDA een brief naar het college gestuurd met een aantal vragen rondom de stand van zaken van horecavergunningen in onze gemeente.
Deze brief is door het college beantwoord en tevens ter kennisgeving aan de commissie ABZ voorgelegd. De Commissie ABZ vraagt om de beantwoording van de brief tevens voor te leggen aan de Raad.
Bijgevoegd treft u aan de brief van de PVDA en de beantwoording van het college.


18. Voorstel inzake vaststellen Sociaal Statuut gemeente Gilze en Rijen 2001.

19. Voorstel tot het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen.
De stukken behorende bij elk agendapunt liggen, voor zover mogelijk, ter inzage voor de leden op de leeskamer van de raad van 21 tot en met 23 maart 2001. Verzocht wordt opmerkingen omtrent de notulen uiterlijk 23 maart 2001 kenbaar te maken bij de groep Post & Archief.