Gemeente Borsele

Heinkenszand, 21 maart 2001

Borsele haakt aan bij inrichting tijdelijk Centrum voor Werk en Inkomen

Borsele gaat deze zomer werken op het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Goes. De gemeente haakt hiermee aan bij voortgaande initiatieven van Arbeidsvoorziening en uitvoeringsinstellingen wat betreft de inrichting van het tijdelijke CWI.

De invloed van de gemeenten op de vorming en organisatie van het CWI is marginaal. De organisatie zal centraal worden vormgegeven en het meeste personeel zal worden gerekruteerd uit het personeel van Arbeidsvoorziening, omdat zij dat werk nu ook al doen. Het personeel dat de uitkeringsintake zal moeten gaan doen kan het beste worden gerekruteerd uit personeel van de gemeentes, omdat dat nu ook door de gemeentes wordt gedaan.

Het is de bedoeling dat de afdeling Sociale Zaken op de locatie van het CWI een `vooruitgeschoven' medewerker een aantal werkzaamheden laat verrichten. Het is de verwachting dat op die locatie een betere samenwerking en afstemming kan worden gerealiseerd, waardoor de duur van de uitkering van een groep uitkeringsgerechtigden kan worden verkort. Er wordt dan met name gedacht aan de controle en activeringsactiviteiten. Hiervoor zullen de contacten met medewerkers van het CWI en de reïntegratiebedrijven van groot belang zijn. Die zijn gemakkelijker te onderhouden wanneer men in hetzelfde gebouw zit.

De gemeentelijke organisatie van Borsele heeft zich al voorbereid om een aantal gemeentelijke taken op dezelfde locaties als het Arbeidsbureau uit te voeren. Zo is onder meer een aantal uitkeringsgerechtigden "ingedeeld" bij de consulente, die op locatie haar gemeentelijke taken gaat verrichten.

Door de komst van het CWI is het college van Borsele van mening dat het accent voor de gemeenten zich zal verplaatsen van zorg rondom het werk, naar zorg rondom inkomen. Het minimabeleid zal belangrijker worden en de sociale component groter. Dit zal o.a. terug te vinden zijn in huursubsidie, bijzondere bijstand, minimabeleid, kwijtschelding, schuldhulpverlening en de vangnetregeling. Kortom de aanvullende inkomenszorg rondom de personen die niet werken wordt steeds meer een eigen beleidsveld. B en W van Borsele willen dit gaan combineren met andere zorgcomponenten.

Er wordt naar gestreefd om in mei te beginnen met de proefstart voor het CWI en een medewerkster van de afdeling Sociale Zaken te plaatsen bij het huidige Arbeidsbureau. Hiermee hoopt het college van Borsele vooruitlopend op de start van het CWI ervaring op te doen en eventuele kinderziektes op tijd te kunnen signaleren.