Den Haag, 21 maart 2001

SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe is verbaasd over de informatiecampagne die het Voorlichtingsbureau Vlees momenteel voert om de consument voor te lichten over het etiketteren van rundvlees. Een eerste controle door de Keuringsdienst van Waren in december 2000 toonde aan dat het merendeel van de gecontroleerde bedrijven niet voldoet aan de per september 2000 wettelijke verplichting. Na een steekproef onder supermarkten en slagerijen in Den Haag uitgevoerd te hebben, betwijfelt de SP-fractie of de etikettering al overal is ingevoerd. 'De informatie die wordt verspreid geeft de consument het idee dat op het etiket informatie te vinden is over waar het vlees vandaan komt, waar er geslacht is en waar het vlees is uitgesneden. Als je dan in de winkel daarvan weinig terugvindt, wek je eerder verwarring dan vertrouwen bij de consument,' stelt SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe. Hij meent dat juist in dit tijdperk van gekke koeienziekte en mond- en klauwzeer de consument behoefte heeft aan heldere informatie'. Hij stelt hierover de volgende vragen aan de ministers van LNV en VWS:


1. Kent u de folder 'Mag het ietsje meer informatie zijn' over verplichte etikettering bij rundvlees, die het Voorlichtingsbureau Vlees recentelijk huis-aan-huis heeft laten verspreiden?
2. Is het juist dat de Europese Verordening nr. 1760/2000, in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd als Regeling etikettering rundvlees, per 1 september 2000 in werking

is gegaan? Is het juist dat deze Europese verordening mede tot stand is gekomen om het vertrouwen van de consument in rundvlees te behouden en te doen toenemen?


3. Is het juist dat bij de eerste controle door de Keuringsdienst van Waren op de naleving van deze nieuwe wetgeving in december 2000 bleek dat van de 94 gecontroleerde bedrijven slechts één voldeed aan de wettelijke verplichting te etiketteren? Is het juist dat er momenteel nog steeds bedrijven zijn die geheel niet voldoen aan deze verplichting? Is het juist dat er nog steeds bedrijven zijn die slechts een gedeelte van de te geven informatie op het etiket te vermeldt? Zo ja, welke bedrijven?
4. Zijn er belemmeringen die er toe leiden dat bedrijven niet kunnen voldoen aan deze verplichting? Zo ja, welke belemmeringen?
5. Deelt u de mening dat het verspreiden van informatie naar consumenten over de nieuwe etikettering, juist nu verschillende bedrijven nog niet voldoen aan de wettelijke etiketteringplicht, eerder verwarring dan vertrouwen creëert?

6. Welke maatregelen gaat u nemen om er òf voor te zorgen dat de bedrijven voldoen aan de verplichte rundvlees te etiketteren òf er voor te zorgen dat de consument er van op de hoogte wordt gebracht dat er van een daadwerkelijke etikettering van rundvlees nog geen sprake is?

Meer informatie:

Remi Poppe: 06-53359394