Gemeente Nieuwegein

Inburgering 'oudkomers'

De gemeente Nieuwegein heeft op 19 maart een convenant afgesloten met het ROC Utrecht over de inburgering van Nieuwegeinse oudkomers. Oudkomers zijn allochtonen die al langer in Nederland verblijven. De gemeente heeft gekozen voor een geïntegreerde en vraaggerichte aanpak, waarbij de scholing voor een groot deel wijkgericht wordt aangepakt. Uniek in Nederland is dat de gemeente de volledige uitvoering aan het ROC heeft uitbesteed. Het is de bedoeling dat eind 2001 22 werklozen en 82 opvoeders deze trajecten met goed gevolg hebben afgelegd.

De gemeente Nieuwegein heeft van het Rijk voor de periode 1999-2003 ruim 3 miljoen gulden extra gekregen voor de voorbereiding en uitvoering van taal- en inburgeringsprogramma´s van allochtonen die al langer in Nederland verblijven. Deze extra middelen worden ingezet voor vernieuwing en verbetering van (taal)onderwijs aan en verbetering van begeleiding van twee groepen, namelijk werklozen en opvoeders. Bij de doelgroep werklozen gaat het vooral om vrouwelijke werkloze oudkomers en langdurig werklozen. Doel is met name het bevorderen van doorstroming naar (beroeps)onderwijs, gesubsidieerde banen, reguliere banen en vergroten van de maatschappelijke participatie. Bij de doelgroep opvoeders gaat het vooral om opvoeders van kinderen tot 12 jaar, waaronder alleenstaande opvoeders. Doel is met name het doorbreken van het sociale isolement en het mogelijk maken van opvoedingsondersteuning, zodat opvoeders beter kunnen communiceren met hun kinderen, en met instellingen over hun kinderen.

Door de geïntegreerde en vraaggerichte werkwijze, waarbij de scholing voor een groot deel wijkgericht wordt aangepakt, kunnen vooral de opvoeders scholing binnen de eigen wijk krijgen en daar korte gerichte trajecten volgen. Taalscholing wordt daarbij geïntegreerd met andere relevante themas zoals opvoedingsondersteuning.

Het ROC Utrecht (Regionaal Opleidingen Centrum) gaat deze trajecten uitvoeren in samenwerking met andere instellingen, zoals het Centrum BOA (Beroeps-Ondersteuning en Advisering voor vrouwen en meisjes), de SWN (Stichting Welzijn Nieuwegein e.o.) en zelforganisaties van allochtonen.



Invoerdatum 21-3-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein