Nederlandse Kankerbestrijding

Kankerherdenkingsdag 2001

Kankerherdenkingsdag 2001: Kinderen, Kanker en Rouw

Amsterdam, 14 maart 2001
Op woensdag 21 maart 2001 houdt de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor de derde maal een Kankerherdenkingsdag. Dit keer vraagt het KWF aandacht voor kinderen die in hun directe omgeving iemand hebben verloren aan kanker. Het KWF heeft hiertoe besloten omdat deze groep vaak minder belangstelling en meeleven krijgt dan kinderen die zelf kanker krijgen. Naar schatting maken elk jaar zon 2000 kinderen en jongeren mee dat een ouder aan kanker overlijdt. Een veel groter aantal krijgt te maken met het overlijden aan kanker van opa of oma, broertje of zusje, vriendje of vriendinnetje of anderen die zij van nabij kennen.

De komende twee jaar staan bij het KWF in het teken van 'Jongeren en kanker'. Het gaat daarbij om de vele manieren waarop jongeren met kanker en kankerbestrijding te maken krijgen, thuis, op school of beroepsmatig. De beslissing dit jaar bij de Kankerherdenkingsdag specifiek aandacht te vragen voor kinderen die meemaken dat iemand die hen dierbaar is aan kanker overlijdt, sluit hierop aan. Deze groep komt vaak in de knel omdat leeftijdgenoten en volwassenen niet goed weten hoe zij hen kunnen helpen.

De laatste jaren neemt de maatschappelijke aandacht voor rouwverwerking, vooral bij volwassenen, duidelijk toe. Er is echter nog relatief weinig bekend over de manier waarop kinderen omgaan met hun verdriet, in het bijzonder na een verlies aan kanker. Voor veel ouders en leerkrachten is het moeilijk in te schatten hoe kinderen in die situatie reageren en hoe zij daar het beste op kunnen inspelen. Soms lijkt het of kinderen totaal geen verdriet hebben; op andere momenten zijn ze weer heel intens met het verlies bezig. Het blijkt belangrijk kinderen te betrekken bij een overlijden en hen te begeleiden bij hun eigen rouwproces. In die ingrijpende periode is de school voor veel kinderen vaak een vast punt.

Informatie aan scholen
Daarom ontvangen basisscholen en schoolbegeleidingsdiensten rond de Kankerherdenkingsdag 2001 specifieke informatie over het ondersteunen van kinderen in en met de klas, om die bijzondere situatie door te komen. Leerkrachten krijgen een aantal praktische handvaten om een kind ook via de school weer op weg te helpen met zijn verdriet. Het informatiepakket is een aanvulling op de lesmaterialen over kanker die het KWF al sinds 1988 beschikbaar stelt voor het basisonderwijs.

In 1999 en 2000 organiseerde het KWF op de Kankerherdenkingsdag een bijeenkomst voor nabestaanden. In het vervolg zal elk jaar een andere invulling worden gegeven aan deze dag. Op die manier wil het KWF zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen zich met elkaar verbonden te voelen als nabestaanden van dierbaren die aan kanker zijn overleden. De Kankerherdenkingsdag ligt in het verlengde van de aandacht van het KWF voor de kankerpatiënt én de naastbetrokkenen. De aandacht voor deze laatsten blijft ook bestaan als de patiënt mocht komen te overlijden.