PERSBERICHT

LANDSCHAPSPARK DE GRAVEN WALHALLA VOOR MEZEN

KINDEREN PLANTEN NIET ALLEEN DUIZENDEN BOMEN EN STRUIKEN MAAR HANGEN OOK


1.000 MEZENKASTJES OP


SITTARD-GELEEN-SCHINNEN- De koolmees, pimpelmees en zwarte mees gaan gouden tijden tegemoet in het Landschapspark De Graven. Vanaf woensdag 21 maart krijgen zij op één slag bijna 1.000 broed- en overnachtingsplaatsen erbij. In het kader van de nationale boomfeestdag krijgen alle leerlingen en vrijwilligers van de basisscholen uit Sittard, Geleen en Schinnen die op 21 maart 2001 bomen en struiken planten, van stichting Landschapspark De Graven een uit een berkenstam gemaakt mezenkastje cadeau. Deze hangen zij thuis of op school op een juiste plek op.

Een mezenpaar haalt per broedsel, ongeacht het aantal jongen, circa 8.500 rupsen uit de directe omgeving. Daarmee is de mees niet alleen een welkome gast in tuin maar ook in de boomgaard. Door de inzet van de mees kan de fruitteler het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch beperken. Daarom steunen de Zuid-Limburgse Milieukeur fruittelers en de Mergellandcorporatie ook dit initiatief. Zij stellen voor ieder leerling een gratis glas Limburgs Land appelsap beschikbaar.

Locaties
Dit jaar is er geen gecentraliseerde boomfeestdag in het gebied van Landschapspark De Graven maar planten de kinderen op drie verschillende locaties. Wel is het planttijdstip gelijk: overal van 9.30 uur tot 11.30 uur. In Sittard planten leerlingen van groep zeven van alle plaatselijke basisscholen bomen en struiken in natuurgebied de Schwienswei (ingang Sportcentrumlaan). In Geleen gaan leerlingen van basisschool 'de Koppelberg' een hoogstamboomgaard aanleggen bij kinderboerderij Daniken en aan de Lemietweg tussen Amstenrade en Oirsbeek zijn de leerlingen van de vijf Schinnense basisscholen in de weer met bomen en struiken rondom een wateropvangbassin. Voorafgaand aan het planten in de Schwienswei nemen de Sittardse leerlingen, in het kader van de Groenste Stad van Nederland, deel aan een ballonnenwedstrijd.

Bomen en wonen
Het motto van de boomfeestdag 2001 is 'Bomen en Wonen'. Ter voorbereiding op deze dag en om de jeugd te informeren over het doel van bomen, krijgen de leerlingen van groep 7 vooraf een boombrochure op school uitgereikt. Daarin lezen zij over het nut en de functies van bomen. De organisatie is in handen van het Comité Boomfeestdag Sittard-Geleen-Schinnen, Natuur en Milieu Educatiecentrum (NME) en stichting Landschapspark De Graven. De gemeenten Schinnen en Sittard-Geleen-Born dragen de kosten van het plantmateriaal en de organisatie.


Noot voor de pers:
Uiteraard is de pers van harte uitgenodigd de boomfeestdag bij te wonen. Voor nadere informatie of afspraken kunt u contact opnemen met M&O bureau Guus Queisen vof te Sittard, telefoon: 046-4585166, fax 046-4580676, mobiel 06-25026332 of email: post@queisen.nl. Voor de beeldmedia kunnen wij eventueel organiseren dat leerlingen mezenkastjes ophangen bij hun school of thuis.