Erasmus Universiteit Rotterdam

15 maart 2001

Vijfdaags festival en symposium van 21 tot en met 25 maart 2001

Theater in multiculturele wijken

Iedere stad heeft zijn karakteristieke wijken. Iedere wijk heeft zijn specifieke bewoners. Iedere bewoner heeft zijn eigen verhaal. Juist deze verhalen vormen de basis voor voorstellingen die, onzichtbaar voor de culturele elite, al jaren worden gemaakt door en voor mensen de vooralsnog niet bereikt worden door het reguliere theateraanbod. Ondanks dat wijktheater (community theatre) nationaal en internationaal steeds meer belangstelling trekt, is het nog altijd een relatief onbekend fenomeen. Voor het Rotterdams Wijktheater een reden om in samenwerking met Theater Zuidplein en de Erasmus Universiteit Rotterdam een internationaal festival te organiseren, alsmede een symposium over theater in multiculturele wijken: 14 voorstellingen van acht gezelschappen uit vijf verschillende landen in een vijfdaags festival, plus zes symposiumbijeenkomsten en een sprankelend randprogramma.

SYMPOSIUM

Het symposium, georganiseerd door de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, staat in het teken van de vergroting van de bekendheid en het aanzien van wijktheater, maar vooral ook de betrokkenheid vanuit de kunst- en cultuuropleidingen te stimuleren. Tijdens dit symposium staat het WAT centraal: wat is wijktheater en wat is de maatschappelijke context van wijktheater? Het symposium heeft tot doel wijktheater te onderzoeken op haar effecten, maar vooral ook om jonge theatermakers en wetenschappers, beleidsmakers en cultureel werkers in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van dit fenomeen. In zes bijeenkomsten wordt gediscussieerd over beleidsmatige, politieke, artistieke en organisatorische aspecten van wijktheater. Het symposium staat onder leiding van prof.dr. Ton Bevers, hoogleraar Kunst- en Cultuurwetenschappen EUR.

VOORSTELLINGEN

Tijdens het festival wordt, naast producties van de Nederlandse gezelschappen als Stut (Utrecht) en het Rotterdams Wijktheater, een selectie getoond van Community Theatre uit Engeland, Duitsland, België en de Verenigde Staten. Stuk voor stuk zijn het gezelschappen die op basis van lokale verhalen en actueel maatschappelijke themas aantrekkelijk en veelal confronterend theater maken. Voorstellingen die worden gemaakt en gespeeld voor een publiek dat zelden of nooit het reguliere theater bezoekt. Op die manier draagt wijktheater bij aan de ontwikkeling van een nieuwe theatercultuur en weet het beter dan de gemiddelde professionele theaterproducent nieuwe publieksgroepen te bereiken. Wijktheater speelt dan ook meestal in de wijk.

Het internationaal wijktheaterfestival speelt zich volledig af in Theater Zuidplein. Het is voor een breed publiek en wil niet alleen de wijkbewoner, maar ook de reguliere theaterbezoeker aanzetten tot een eerste kennismaking met wijkgericht theater.

Noot voor de pers
Symposium 22-25 maart 2001
Festival 21-25 maart 2001
Plaats: Theater Zuidplein, Zuidplein, Rotterdam Info: Femke van Schie, tel (010) 423 0192
e-mail festival@rotterdamswijktheater.nl
Zie ook de website: www.rotterdamswijktheater.nl Theater in multiculturele wijken