Erasmus Universiteit Rotterdam

21 maart 2001

Promotie W.J. van der Kam

Effecten van elektronische communicatie rondom de huisartsenpraktijk

Een goede diagnostiek en behandeling vereist een goede communicatie tussen huisarts en specialist. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de traditionele papieren communicatie te langzaam, niet compleet, inefficiënt en onjuist kan zijn. In zijn proefschrift 'De effecten van elektronische communicatie rondom de huisartsenpraktijk' heeft W.J. van der Kam onderzocht wat het effect is van elektronische communicatie in de gezondheidszorg.

Een aantal huisartsen communiceren elektronisch met openbare apothekers terwijl andere huisartsen middels papier communiceren. Onderzocht is of elektronische communicatie tussen huisartsen en apothekers betere informatie geeft dan papieren communicatie over de gebruikte medicijnen van in een ziekenhuis opgenomen patiënten. Op de opnamedag en 10 dagen na ontslag vroegen drie onafhankelijke dataverzamelaars de patiënt, de huisarts en de openbare apotheker details over de gebruikte medicijnen van de patiënt.

Bij de elektronische communicerende groep werden 49% van de medicijnen door alle drie partijen (patiënt, huisarts en apotheker) genoemd en bij de middels papier communicerende groep werden slechts 31% door alle drie partijen genoemd. De promovendus concludeert dat met betrekking tot de gebruikte medicijnen van de patiënt de elektronische communicatie resulteert in meer overeenstemming tussen huisarts en de openbare apotheker dan de papieren variant. Om betrouwbare informatie te verkrijgen voldoet de elektronische communicatie echter niet.

Ook werd het effect van elektronische communicatie onderzocht bij vrouwen die verdacht werden van borstkanker en die door de huisarts verwezen werden naar de chirurg. Huisartsen gaven aan in de diagnostische fase van borstkanker de communicatie tussen huisartsen, specialisten en patiënten sterk varieert, te langzaam is en incompleet is.

Elektronische communicatie kan een toegevoegde waarde hebben ten aanzien van het nakomen van afspraken op de inhoud van communicatie zoals bijvoorbeeld het melden van de chirurg aan de huisarts wat de chirurg aan de patiënt verteld heeft.

Promotores: prof.dr. J. van der Lei (FGG EUR) en prof.dr. B. Meyboom-de Jong (RUG)

Info: bij de promovendus, tel (038) 424 2167
e-mail wjvdkam@worldonline.nl