Gemeente Weert

15 maart 2001
TIJDENS BOOMFEESTDAG PLANTEN KINDEREN 50 LINDEBOMEN

Voor de 29ste keer doet de gemeente Weert dit jaar mee aan de landelijke Boomfeestdag. Op woensdag 21 maart a.s. planten kinderen van de groepen 7 en 8 van basisschool St. Franciscus uit Laar vijftig lindebomen. Dat doen zij in het kerkdorp Laar langs de Rakerstraat. Om 11.00 uur wordt de eerste boom geplant door wethouder P. Verheggen. Daarbij wordt hij geholpen door enkele kinderen.

Het planten van deze bomen past in het derde werkplan van het bomenbeleidsplan van de gemeente Weert. Langs deze weg stonden 24 elzenbomen die vanwege de slechte vitaliteit zijn gerooid. In totaal komen er 50 lindebomen voor in de plaats.
De latijnse naam van die boom is Tilia cordata Rancho. Dit is een Amerikaanse selectie. Deze boom heeft een vrij smalle kegelvormige tot later smal-eivormige kroon met schuine takstand, en wordt 10 tot 12 meter hoog en 5 à 6 meter breed. De lindebomen zijn geliefd bij imkers, omdat bijen graag op deze bomen vliegen. Lindebloesemhoning is zeer geliefd en welbekend.

Kinderen voorbereid
De boomfeestdag wordt in nauwe samenwerking met de Weerter afdeling van het I.V.N. uitgevoerd. De schoolgidsen van het I.V.N. nemen een groot deel van het ochtendprogramma voor hun rekening. De kinderen worden ´s ochtends met de bus opgehaald en naar het natuur- en milieucentrum gebracht. Daar bezoeken zij de uilententoostelling en het natuurleerpad. Op school zijn de leerlingen al voorbereid met behulp van lespakketten die door de gemeente zijn aangeleverd. Na afloop krijgen de kinderen als herinnering een buxus plantje mee naar huis.