Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Extra aandacht voor sekse en etniciteit in de zorg

Woensdag 21 maart 2001, persbericht nummer 23

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vandaag de Expertcommissie sekse en etniciteit geïnstalleerd. De commissie vormt een landelijk aanspreekpunt voor ontwikkeling en vernieuwing in de seksespecifieke en multiculturele zorg. Functies van de commissie zijn die van denktank, aanjager en bruggenbouwer.

Verschillende maatschappelijke factoren, waaronder sekse en etnisch-culturele achtergrond, beïnvloeden gezondheid en ziekte. Daarbij gaat het zowel om aard, risicos en presentatie van gezondheidsproblemen als om zorgbehoefte, communicatie tussen hulpverlener en hulpvrager, bejegening en beleving. Daarom is het van belang om in de zorg en het zorgbeleid ruimte te bieden voor seksespecifieke en multiculturele hulpverlening. De Expertcommissie sekse en etniciteit wordt een landelijk aanspreekpunt voor ontwikkeling en vernieuwing op deze terreinen. Minister Borst van VWS heeft deze commissie vandaag geïnstalleerd. Tijdens de installatiebijeenkomst zei de minister van de commissie te verwachten dat deze bijdraagt aan de omslag naar vraaggerichte zorg die rekening houdt met de diversiteit onder patiënten en cliënten.

De Expertcommissie sekse en etniciteit staat onder voorzitterschap van mevrouw J.L.E.M.W.R.R. Tiesinga-Autsma, voormalig voorzitter van de Stuurgroep Vrouwenhulpverlening. Het is de bedoeling dat de commissie de functies van denktank, aanjager en bruggenbouwer gaat vervullen; het werk en de producten van de commissie zullen een toegevoegde waarde bieden aan al lopende programmas en initiatieven voor integratie van seksespecifieke en multiculturele zorg. De Expertcommissie is ingesteld voor een periode van vier jaar.

De commissie is ingesteld voor een periode van vier jaar, in vervolg op een aanbeveling van de voormalige Stuurgroep Vrouwenhulpverlening.