CDA

CDA ontevreden over uitblijven vooruitgang inzake terugkeer asielzoekers

"Sinds de bespreking van de terugkeernotitie in november 1999 is er op het gebied van de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en (semi)illegalen geen concrete vooruitgang geboekt. Dit, ondanks de nieuwe terugkeerorganisatie en de beloften over betere samenwerking tussen betrokken ketenpartners." Dit merkte Tweede Kamerlid Joop Wijn op tijdens het Algemeen Overleg over onder meer de asielketen- en vluchtelingenrapportage, 21 maart jl.

Joop Wijn: "Het is niet makkelijk om telkens nieuwe woorden te vinden om het CDA-ongenoegen tot uiting te brengen. De vorige staatssecretaris wilde zich nooit vastleggen op concrete doelstellingen en sprak altijd ontwijkend. Wil de huidige staatssecretaris nu wel toezeggingen doen? Zo nee, dan vrezen wij dat de chaos de huidige situatie zal verergeren, met vollere opvangcentra en toename van illegaliteit?"

Repeterende plaat
"Mijn collega Hillen heeft in oktober jongstleden bij de bespreking van vorige asielrapportage min of meer gesproken van een soort repeterende plaat. Meer en meer blijkt dat hij daar alle gelijk van de wereld in had. De neiging is dan ook groot om tegen de staatssecretaris te zeggen: geeft u ons maar een seintjes als u wel iets heeft bereikt," aldus Joop Wijn.