Fileloze dag niet zonder files maar wel merkbaar minder druk

PERSBERICHT

Amsterdam - maandag, 19 maart 2001 - De VerkeersInformatieDienst verwacht dat de aktie van de stichting 'Kwartje Terug' aanstaande woensdag leidt tot een duidelijk minder drukke ochtend- en avondspits. De dienst verwacht dat indien de verwachting van de stichting bewaarheid wordt dit in het verkeersbeeld te merken moet zijn, maar files zullen er zeker wel blijven staan. Volgens Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst is de invloed van de aktie vooral ook afhankelijk van het feit of niet andere reizigers juist weer worden aangemoedigd met de auto te gaan, omdat zij een minder drukke spits verwachten. Verder zijn het weer en of er veel ongevallen zijn belangrijke ingrediënten voor de drukte van het spitsbeeld.

Volgens de stichting laat ruim 2,5 % van de filerijders op 21 maart de auto daadwerkelijk staan uit protest tegen het huidige mobiliteitsbeleid van de overheid. Dit percentage is gebaseerd op een bekendheid van 7,5 % van de filerijders met de aktie. Deze 2,5 % zou er voor kunnen zorgen dat de files tussen de 15 en 30 procent korter zijn dan normaal.

In de laatste jaren is de verkeersintensiteit steeds met circa 4% per jaar toegenomen. Dat betekende vooral dat de spitsen breder werden; de spitsen beginnen eerder en zijn later voorbij. Woensdag lijkt het alsof de alsof de klok een jaar of vier teruggaat, volgens de VerkeersInformatieDienst, althans als de reeds genoemde mogelijke verstoringen geen roet in het eten gooien en diegenen die hebben gezegd de auto te laten staan hun belofte nakomen.