Moslims richten eigen professionele organisatie op voor samenlevingsopbouw en maatschappelijk activeringswerk

's-Hertogenbosch,
21 maart 2001 -

OPRICHTING STICHTING IHSAN


Aan de samenwerkende identiteitsgebonden organisaties voor maatschappelijk activeringswerk, verenigd in de SOM, is een organisatie toegevoegd voor islamitisch maatschappelijk activeringswerk: de stichting IHSAN, het Islamitisch Instituut voor Samenlevingsopbouw en Activeringswerk Nederland.

Doel

De stichting IHSAN (ihsan = een goede handeling,
geven zonder 'voor wat hoort wat') wil de participatie van de islamitische gemeenschap in de samenleving bevorderen en de inzet van moslims voor maatschappelijke kwesties vergroten.

Daarnaast wil IHSAN bijdragen aan het publieke debat over sociale vraagstukken en wil zij de vrijwillige inzet vanuit de islamitische gemeenschap, gericht op zorg voor elkaar en op de kwetsbaren in de samenleving, bevorderen en ondersteunen. De stichting sluit daarbij aan bij de waarden en normen rond sociaal denken en handelen uit het islamitisch gedachtegoed.

Bovendien wil IHSAN een platform- en informatiefunctie vervullen voor de islamitische sociale infrastructuur.

Het gaat IHSAN om de bijdrage moslims kunnen leveren aan de opbouw van een vreedzame, rechtvaardige en duurzame samenleving waarin ieder volwaardig kan deelnemen.

Activiteiten

IHSAN is reeds betrokken bij projecten voor ondersteuning van multiprobleemgezinnen, nazorg voor ex-gedetineerden en het werven van islamitische pleeggezinnen. Ook is IHSAN betrokken bij het debat over Islam en burgerschap. De stichting werkt daarbij samen met tal van reeds gevestigde welzijnsorganisaties zoals Actioma, Humanitas, SOW-kerken, SPIOR en DISCK.

Draagvlak

IHSAN zal tijdens het eerste Nederlandse Islamitisch Sociaal Congres, dat in het najaar van 2001 plaatsvindt, officieel worden gepresenteerd.

Het bestuur bestaat uit moslimkaderleden die binding hebben met islamitische organisaties, waaronder de Raad van Moskeeën, de Nederlandse Moslimraad NMR, de Islamitische Scholen Besturen Organisatie ISBO, de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond SPIOR, de Stichting Promotie voor Arabische en Turkse Vrouwen en het landelijke project Islam & Burgerschap.

Contekst

De Nederlandse samenleving ontwikkelt zich meer en meer in de richting van een multiculturele en multireligieuze samenleving. Volgens het CBS woonden er in Nederland in 2000 naast elke tien autochtone Nederlanders twee allochtonen. Een groot deel van de allochtone Nederlanders is moslim. In de grote steden heeft de Islam zich inmiddels ontwikkeld tot de tweede godsdienst.

Ihsan is gevestigd ten kantore van Actioma, Instituut voor activering, innovatie en onderzoek, te

's-Hertogenbosch.