CDA

CDA wil grondig en gedegen onderzoek financieringsconstructies elektriciteitsnetbedrijven

De Tweede Kamerfractie heeft, bij monde van haar woordvoerder Hans van den Akker, aan minister Jorritsma (Economisch Zaken) gevraagd om de komende drie maanden een grondig en gedegen onderzoek te laten doen door ervaren juristen op het gebied van (Amerikaanse) financieringsconstructies om vast te stellen voor welke financieringscontracten tussen Amerikaanse lease maatschappijen en Nederlandse elektriciteitsnetbedrijven de instemming van de minister vereist is.

Hans van den Akker: "Na afloop van dat onderzoek zou ik de minister willen vragen de Kamer deze goedkeuring voor akkoord voor te leggen, opdat de financieringsconstructies alsnog op de juridisch juiste manier tot stand komen."

Tijdens het Algemeen Overleg, d.d. 7 december 2000, heeft de Tweede Kamerfractie, via Hans van den Akker, aan de orde gesteld dat voor de overdracht van aandelen en eigendomsrechten in elektriciteitsnetbedrijven vooraf de toestemming van de minister van Economische Zaken vereist is. Dat geldt met name voor financieringsconstructies waaronder de Sale and Back constructies.

"Minister gaf geen toestemming voor financieringscontracten" Uit de brief van de minister Jorritsma, d.d. 5 februari 2001, blijkt dat de minister niet alleen de vereiste toestemming vooraf niet heeft gegeven, maar ook dat de minister de contracten tussen Amerikaanse Lease maatschappijen en Nederlandse elektriciteitsnetbedrijven van te voren helemaal niet heeft gezien. "De minister wist dus helemaal niet om wat voor soort leaseconstructies het ging. Laat staan dat de minister wist of wel of geen toestemming moet worden verleend", aldus Hans van den Akker tijdens het Algemeen Overleg over onder meer de Sale and Lease Back constructies.