Persberichten

Utrecht, 21-03-2001

Ouderenbonden: voorverstrekking Euros noodzakelijk
De gezamenlijke ouderenbonden hebben bij Premier Kok en Minister Zalm het dringende verzoek neergelegd rekening te houden met de belangen van ouderen bij de introductie van de Euro per 1 januari aanstaande. De bonden voorzien grote verwarring en onveilige situaties als er geen voorverstrekking (frontloading) plaatsvindt. In een brief hebben de ANBO, de bond voor vijftig-plussers, de PCOB en de Unie KBO dit vandaag aan de bewindslieden laten weten.

De gezamenlijke ouderenbonden bepleiten een voldoende voorverstrekking voor 1 januari 2002, een snelle overgang naar de nieuwe munteenheid en een centrale rol van banken als omwisselplaats. Deze maatregelen zijn in de ogen van de bonden noodzakelijk in aanvulling op de extra voorlichtingsinspanningen die de bonden later dit jaar zelf zullen entameren.

Het huidige scenario voor de introductie van de Euromunten en
-biljetten gaat voornamelijk uit van verkrijgbaarheid van Euromunten en biljetten na 1 januari 2002. Hierdoor moeten consumenten een dubbele portemonnee houden en vindt de omwisseling met name plaats in winkels en bij loketten. Er is nauwelijks tijd voor gewenning aan de nieuwe verschijningsvorm van de munt, terwijl tegelijkertijd ook de prijsstelling van artikelen in Euros de nodige aandacht zal opeisen. Dit vraagt veel van ouderen, hetgeen daardoor ook verwarring in de hand werkt. Een tijdelijke chipknip zoals voorgesteld door Minister Zalm is volgens de bonden geen oplossing, gezien de lage acceptatiegraad van dit betaalmiddel, met name ook onder ouderen.

De gezamenlijke bonden ijveren voor het zelfstandig functioneren van ouderen in de samenleving. Het is in verband hiermee voor ouderen van belang tijdig te kunnen wennen aan de nieuwe betaalmiddelen. Ouderen maken bij voorkeur gebruik van de omwisseling van de gulden in Euro in bankfilialen, en hechten meer dan gemiddeld aan contante betaling. Behalve gewenning spelen daarbij ook motieven van veiligheid en het voorkomen van verwarring een rol. De bonden willen in het bijzonder voorkomen dat ouderen slachtoffer worden van vergissingen bij transacties in winkels en loketten.