Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Regeling noodvaccinatie mond- en klauwzeer 2001

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op artikel 13, derde lid, van Richtlijn 85/511/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 18 november 1985 tot vaststelling van gemeenschappelijke maatregelen ter bestrijding van mond- en klauwzeer (PbEG L 315);

Gelet op de artikelen 17, eerste lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT :
Artikel 1
Voor mond- en klauwzeer gevoelige dieren binnen een van de op grond van de artikelen 17 en 30 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren aangewezen toezichtsgebieden inzake mond- en klauwzeer, worden in een door de directeur van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees te bepalen zone rond de ziektehaard overeenkomstig de door hem gegeven aanwijzingen gevaccineerd tegen mond- en klauwzeer.

Artikel 2
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling noodvaccinatie mond- en klauwzeer 2001.

Artikel 3
Deze regeling wordt op 21 maart 2001 om 19:15 uur bekendgemaakt aan de media en treedt onmiddellijk daarna in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Toelichting voor de Staatscourant, behorend bij TRCJZ/2001/3661 In verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland en om een snelle verspreiding van het virus te voorkomen is het noodzakelijk om in voorkomende gevallen te vaccineren tegen mond- en klauwzeer. Onderhavige regeling voorziet hierin, door een noodvaccinatie in te stellen voor bedrijven die liggen rond de ziektehaard van de gebieden die op grond van artikel 30 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn aangewezen als toezichtsgebieden inzake mond- en klauwzeer. Voor mond- en klauwzeer gevoelige dieren die op bedrijven verblijven die binnen deze gebieden liggen worden, voorafgaand aan eventuele preventieve ruiming, gevaccineerd. Momenteel gaat het om vaccinaties in de gebieden rondom de bedrijven in Oene, Oosterwolde, en Maaren-Kessel.

De regeling is in overeenstemming met artikel 13, derde lid, van Richtlijn 85/511/EEG. Daarin wordt bepaald dat het mogelijk is om noodvaccinaties uit te voeren na kennisgeving daarvan aan de Commissie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

21 mrt 01 19:21