Gemeente Enschede

Definitief einde coffeeshop Yin & Yang Enschede

Enschede, 21 april 2001

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft haar eindoordeel geveld over Coffeeshop Yin & Yang aan de Kottendijk 52 in Enschede. Er mogen geen softdrugs meer worden verkocht. Daarmee is het aantal coffeeshops in Enschede definitief met één verminderd. Er zijn er nu nog 16 actief.

Op 15 maart jl. heeft de Raad van State de uitspraak van de rechtbank in Almelo bevestigd. Die oordeelde ruim een jaar geleden al dat de burgemeester deze coffeeshop met recht een half jaar had gesloten, en ook met recht had besloten dat in deze coffeeshop niet meer mocht worden gehandeld in softdrugs.
De sluiting van Yin & Yang was het gevolg van de verkoop van softdrugs aan een minderjarige. In het daarop volgende onderzoek bleek ook dat het beheer van deze coffeeshop zodanig was gewijzigd, dat die niet meer in het gemeentelijk coffeeshopbeleid paste. Yin & Yang werd namelijk geëxploiteerd door een vereniging met een beheerder wiens naam op de vergunning stond. Inmiddels is gebleken dat de vereniging had gewisseld van beheerder en daardoor ontstond een situatie in strijd met het Enschedese coffeeshopbeleid.