Lankhorst Public Relations

Persinfo Champagne-Ardenne van 2001

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 21 maart 2001

Met de zomer in aantocht, vindt u in deze eerste Persinfo Champagne-Ardenne van 2001 veel informatie over verblijfsmogelijkheden in dit Noord-Franse gebied. Uiteraard is er ruimschoots aandacht voor gastronomische arrangementen.

Inhoud

Champagne-nieuws voor snelle lezers


1. Logeren bij Logis de France



2. Château de Villers ambieert Michelin-ster


3. Creatief ontspannen in de La Maison Jaune

4. arrangementen in de Champagne -Ardenne

Voor de snelle lezers volgt hier een korte weergave van de berichten in deze Persinfo.

Nieuwe gids Logis de France als praktische wegwijzer; 85 één tot driesterren hotels in de hele regio Champagne-Ardenne.

Hotel-restaurant Château de Villers is onlangs geopend en ambieert al een Michelin-ster. Chef de cuisine Pascal Nebout heeft hier ervaring mee...

In La Maison Jaune, de gerenoveerde boerderij van een Nederlands echtpaar, is alle mogelijkheid om te ontspannen. Desgewenst kan in het schildersatelier van de gastvrouw geschilderd worden. De gastheer verzorgt op verzoek excursies in de omgeving.

Verschillende overnachtingsmogelijkheden en arrangementen in de Champagne-Ardenne onder de loep.


1. Logeren bij Logis de France


De Champagne-Ardenne is dé regio voor een weekend weg dicht bij huis. Vlak over de Belgische grens, in de Ardenne, is het al goed toeven. Maar ook iets zuidelijker, ongeveer ter hoogte van Parijs, wachten historische steden en gezellige dorpjes erop om ontdekt te worden.

Om de keuze in de vele overnachtingsmogelijkheden wat makkelijker te maken, heeft Logis de France een nieuwe hotel-restaurantgids uitgebracht, `2001 en Champagne-Ardenne, le guide des hôtels-restaurants'. Hierin zijn 85 één tot driesterren hotel-restaurants in de Champagne-Ardenne geselecteerd, die allemaal voldoen aan criteria van Logis de France. Respect voor authenticiteit, kwaliteit en de regionale keuken staan bij deze familiehotels voorop.

De hotels zijn overzichtelijk gerangschikt; ieder gebied - Ardenne, Aube, Haute-Marne en Marne - heeft z'n eigen kleur. Eenvoudige symbolen geven de faciliteiten weer en prijzen, aantal kamers en plaatsen in het restaurant staan duidelijk vermeld. Bovendien staat per hotel aangegeven welke talen er, naast Frans, gesproken worden.

In de gids staan verder per gebied kenmerkende wetenswaardigheden vermeld en is een activiteitenagenda opgenomen. Deze praktische wegwijzer is verkrijgbaar bij:

Maison de la France, Prinsengracht 670, 1017 KX, Amsterdam, tel. 0900 11 22 33 2


2. Château de Villers wil Michelin-ster


Château de Villers is een indrukwekkend hotel-restaurant midden tussen de wijngaarden van de Champagne. Het kasteel is sinds 6 januari 2001 open als hotel.

Wat eens het decor was van jachtpartijen aan het begin van de vorige eeuw, heeft plaats gemaakt voor rust en comfort. De elf verschillende kamers zijn voorzien van alle gemakken en bieden een adembenemend uitzicht op de valei. Chefkok Pascal Nebout die sinds kort de scepter zwaait over de Château-keuken, heeft al eens de eer gehad een Michelin-ster te ontvangen en heeft de ambitie om ook Château de Villers een ster te bezorgen.

Voor meer informatie: Château de Villers, 51700 Villers-sous-Châtillon, telefoon vanuit Nederland 00 33 3 26 59 86 59, fax vanuit Nederland 00 33 3 26 57 81 22, www.chateau-de-villers.com, e-mail: info@chateau-de-villers.com


3. Creatief ontspannen in La Maison Jaune

In het beboste gebied tussen Côte d'Or (Bourgondië) en Haute Marne (Champagne-Ardenne) ligt het dorpje Bay-sur-Aube, bekend om haar Romaanse kerkje uit de 12e eeuw. Sinds januari 2001 is niet alleen de rust en schoonheid van het landschap een reden om hierheen te gaan, maar ook La Maison Jaune.

De stallen van deze gerenoveerde boerderij, aan de voet van het kerkje, zijn door de gastheer omgetoverd tot comfortabele gastenkamers. La Maison Jaune is in handen van een Nederlands echtpaar, een schilderes en een architect, en telt vier ruime kamers, waarvan één een suite met aparte kinderkamer. In de tuin is alle gelegenheid om te luieren; in de buitenkamer staat een tafeltennistafel en het prieel nodigt uit tot borrelen en tafelen.

Bezoekers kunnen gebruik maken van het schilderatelier en de vakkennis van de gastvrouw. Het is mogelijk om alleen of met groepen aan het einde van de dag een werkbespreking te volgen. Eenvoudige buitenezels zijn te leen; schildermateriaal moet wel zelf meegenomen worden.

Op verzoek verzorgt de gastheer, een groot liefhebber van cultuur, architectuur en wijnen, excursies in de omgeving.

Natuurlijk is er ook alle gelegenheid om lekker niets te doen in de boomgaard of aan de rivier. In de klassieke bibliotheek met open haard kunnen privé-dineetjes in een bijzondere ambiance worden genuttigd. Maar aanschuiven voor een gemeenschappelijk maal van de gastvrouw aan de grote tafel kan ook.

In de gemeenschappelijke ontbijtruimte is informatie te vinden over de streek; de restaurants, de `produits du terroir', de kastelen, steden of andere uitstapjes. Wandelen, fietsen, golfen, zwemmen en watersporten kan allemaal in de omgeving.

Voor een kamer met ontbijt betaalt u vanaf f 250,-; een diner is f 90,- per persoon, inclusief koffie en thee.

La Maison Jaune, Marian Jansen-Gerretsen, 52160 Bay-sur-Aube, (+33) 03 25 84 99 42, fax (+33) 03 25 87 57 65, e-mail : jwjansen@club-internet.fr.


4. Arrangementen Champagne-Ardenne

De regio Champagne-Ardenne heeft veel te bieden op cultureel, gastronomisch en sportief gebied. Bovendien is er volop mogelijkheid om te genieten van de rust en natuur. Het aanbod van campings en hotels is erg groot en reisbureaus hebben vrijwel allemaal interessante en voordelige arrangementen in de Champagne-Ardenne in hun aanbod opgenomen. Daarbij is aan ieder budget gedacht.

In de `Campingtour' van Frantour staan twee campings vermeld: camping de la Presqu'île de Champaubert en camping de la Forêt. Beide zijn gelegen aan het Lac du Der-Chantecoq, het grootste stuwmeer in Europa, waar heerlijk gezwommen kan worden. Luieren en zonnen kan op het zandstrandje bij het meer. Kinderen kunnen lekker spelen en zandkastelen bouwen. Ook verschillende watersporten zijn mogelijk. De bosrijke omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen. Een gezin (twee volwassenen, twee kinderen, één of twee tenten en een auto) kan vanaf f 35,- per nacht terecht.

Voor meer informatie: Frantour, tel. 0346 58 48 88, www.frankrijkdirect.nl

Eenvoudig
NBBS Reizen heeft eveneens een aantal arrangementen in deChampagne-Ardenne streek in de brochure opgenomen. Net over de Belgische grens ligt het dorpje Signy le Petit. Twee kilometer verder ligt een ruim opgezet park met twintig chalets en aangrenzend een camping. Op steenworp afstand liggen twee meertjes, waarvan er één een zandstrandje heeft.
In verschillende dorpen en kleine plaatsen zijn eenvoudige en middenklasse hotels geselecteerd, die als uitstekende uitvalsbasis dienen voor een bezoek aan plaatsen als Reims, Troyes, Épernay en Charleville-Mézières. Ook voor een bezoek aan een Champagne-huis en de wijngaarden zijn dit ideale locaties. NBBS heeft voor haar klanten verschillende voordelige en complete arrangementen samengesteld.

Voor meer informatie: NBBS Reizen, tel.0900 235 62 27, www.nbbs.nl

Charmant
De nieuwe zomergids van Vrij Uit vermeldt twee charmante `châteaux' die garant staan voor een vorstelijk verblijf in de Champagne-Ardenne. Het Château d'Etoges in Etoges is geheel gerenoveerd, maar door de lange gangen, hoge plafonds en inrichting is de oude sfeer bewaard gebleven. In het driedaagse culinaire champagne-arrangement staat lekker eten centraal.
Net over de Belgische grens, in Donchéry, ligt Château du Faucon. Dit domein is de laatste honderdvijftig jaar het bezit van vijf generaties Evain. In het vierdaagse Faucon-arrangement is onder meer keuze uit een kookcursus onder leiding van de chef de cuisine of een paardenkoetstocht door het park inbegrepen. Een arrangement is te boeken vanaf f 348,- per persoon.
Voor meer informatie: Vrijuit, tel. 023 569 69 69, www.vrijuit.nl

Uitvalsbasis
In Piney is hotel Le Tadorne geselecteerd, waar het echtpaar Carillon bezoekers graag kennis laat maken met de regionale specialiteiten in hun restaurant. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan Troyes, beroemd om haar glas-in-lood en vakwerkhuizen. Gotische kerken en 16e eeuwse hofjes domineren het historische centrum. Meer informatie over arrangementen staan in de minibrochure Champagne-Ardenne van Frantour. Frantour, tel. 0346 58 48 88

Luxe
Heel bijzonder is de gerestaureerde watermolen, mét verwarmd zwembad. Cazebonne, Vacances et Vin selecteerde de watermolen in Vaux-Montreuil, in het hartje van de Franse Ardennen. In deze comfortabel-luxe vakantiewoning kunnen negentien personen terecht. De sfeervolle woonkamer met open haard, compleet ingerichte keuken en aparte eetkamer bevinden zich op de begane grond. De slaapkamers (4 en 3 mezzanines) en badkamers zijn op de eerste verdieping. Op de tweede etage is een speelruimte ingericht, met Frans en Amerikaans biljart, tafelvoetbalspel en zithoek met televisie. De prijzen voor deze aparte locatie beginnen bij f 2550,- voor negentien personen. Daarnaast biedt Cazebonne arrangementen in een sfeervol viersterren hotel. Met een diner à la carte en een Coups de Coeur menu komen alle regionale specialiteiten aan bod. Er is keuze uit een keur aan uitstapjes, waarna er relaxed kan worden in het zwembad, de sauna en met biljarten. Dit driedaagse arrangement kost f 695,-. Voor meer informatie: Cazebonne Vacances et Vin, tel. 072 511 61 11, www.cazebonne.nl

Noot aan de redactie (