Gemeente Utrecht

WETHOUDER LENTING GEEFT STARTSEIN VOOR AANLEG BOMENBANK LEIDSCHE RIJN

Op woensdag 21 maart 2001 geeft wethouder Walther Lenting (Leidsche Rijn) het startsein voor de aanleg van de Bomenbank Leidsche Rijn. Met een boomplantmachine plaatst hij een kastanjeboom in de grond en dicht daarna samen met een aantal bewoners het gat. De Bomenbank Leidsche Rijn ligt op een perceel aan de Alendorperweg, in het toekomstige hart van het Rijnsche Park, het Binnenhof.

In de Bomenbank Leidsche Rijn worden bomen tijdelijk geplaatst, totdat zij hun vaste plek krijgen in het Rijnsche Park of een ander deel van Leidsche Rijn. De bomen die nu geplant worden, zijn afkomstig uit de Utrechtse Stadskwekerij die dit voorjaar wordt gesloten. Het gaat om 1800 bomen, onder meer eiken, kastanjes, lindes, hazelaars, beuken, van 6 tot 12 jaar oud. Het is de bedoeling dat bomen die elders in de regio overbodig zijn, naar de Bomenbank Leidsche Rijn kunnen verhuizen en vandaar uit wordt bekeken waar de boom het beste zijn definitieve plek krijgt. Voor het Rijnsche Park worden met name bomen gekozen die oud kunnen worden, zoals eiken en kastanjes.

Het Rijnsche Park Het Rijnsche Park wordt een van de grootste parken van Nederland. Het park ligt in het hart van Leidsche Rijn en beslaat zo´n 300 hectare. Het park bestaat uit verschillende onderdelen. Zo komen in het noorden en zuiden van het park sportvoorzieningen in het Sportbos. Rondom het park loopt een ononderbroken groen lint van 10 tot 12 kilometer lang en minimaal 30 meter breed. Het 55 hectare grote hart van het park, het Binnenhof, is afgescheiden door een muur die is opgebouwd uit verschillende materialen en wisselende hoogten kent. In het gebied van het park wordt een deel van de voormalige loop van de Oude Rijn uitgebaggerd en in oude glorie hersteld.

De grenzen van het park zijn door de gemeenteraad op 1 februari jl. vastgesteld. Nu gaat de gemeente de plannen voor het park verder detailleren in een programma van eisen. De projectorganisatie wordt zodanig opgezet dat bewoners en gebruikers een actieve inbreng kunnen hebben.

Utrecht Natuurlijk! Wethouder J. van Zanen (Openbare Ruimte) geeft op dezelfde dag het startsein voor de campagne Utrecht Natuurlijk! Deze campagne duurt het hele jaar. De inwoners van de stad worden via tentoonstellingen, open dagen e.d. uitgebreid geinformeerd over het groen en water in de stad en de wijze waarop de gemeente dit beheert.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Communicatie Projectbureau Leidsche Rijn, Kicky Daoud telefoon 030 - 286 47 02

Communicatie Secretarie, Monique Matze, telefoon 030 - 286 11 52