Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

Postercampagne anti-racisme in Noordwijk

Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het racisme op 21 maart a.s. organiseert het Comité Noordwijk Veilig voor Iedereen een postercampagne. In een openbare brief roept burgemeester Van der Sluijs de Noordwijkers op dit initiatief te steunen. Zij kunnen dit doen door een paginagrote advertentie die het huis-aan-huisblad De Zeekant deze week publiceert uit te knippen en voor het raam te hangen. Deze krantenpagina bevat de campagneposter van het Landelijk Bureau tegen Racisme.

Verontruste burgers hebben het Comité Noordwijk Veilig voor Iedereen opgericht na een aantal ernstige ontsporingen in Noordwijk, variërend van vandalisme tot straatgeweld. Daarvan trok de racistische intimidatie ten opzichte van de buitenlandse exploitant van snackbar Happy Corner de meeste aandacht.

In zijn openbare oproep dringt burgemeester Van der Sluijs er verder bij de Noordwijkers op aan, uitingen van racisme en discriminatie, geweld en vandalisme te melden bij de politie, het Meldpunt Discriminatie in Leiden, of bij de gemeente. De gemeente zal deze telefoonnummers vanaf aanstaande woensdag geregeld publiceren op de gemeentepagina in De Zeekant en opnemen in haar gemeentegids.

De basisscholen zullen aandacht besteden aan het onderwerp racisme en discriminatie door middel van de Anne Frankkrant die deze week wordt verspreid onder leerlingen van tien jaar en ouder, samen met het stripboek "Racistisch? Ik!?", een uitgave van de Europese Commissie. Om de problematiek voor de Noordwijkse leerlingen herkenbaarder te maken, levert de gemeente daar een aantal krantenknipsels bij van berichten naar aanleiding van de Happy-Cornerzaak.

Noordwijk, 19 maart 2001

Afdeling AJZ/Communicatie, tel. 3660451