Gemeente Breda

20-03-2001

Nieuwe bomen voor Breda tijdens 'Boomfeestdag 2001' Op woensdag 21 maart geeft wethouder Oomen van Stadsbeheer samen met kinderen van basisschool 'De Boomgaard' in Westerpark de aftrap voor de 45ste Nationale Boomfeestdag. Daarnaast vinden ook boomplantactiviteiten plaats in het Speelbos, het Prinsebos en het Ooievaarsbos. De activiteiten vinden om 10.00 uur 's ochtends plaats. Het thema voor dit jaar is 'Bomen en wonen'.

In de wijk Westerpark planten zestig kinderen van basisschool 'De Boomgaard' samen met wethouder Oomen dertig zomereiken langs een fietspad van het nieuwe park Westertuin. Deze plantactiviteiten zijn onderdeel van de aanleg van het park.

In het Speelbos, een stuk bos aan de Bouvignedreef in het Mastbos, planten ongeveer 180 kinderen van de Montessorischool en basisschool 'De Zandberg' onder het toeziend oog van de boswachter zon 3.000 bomen en struiken. Het gaat om 1800 berken, 300 stuks hulst, 200 tamme kastanjes, 150 hazelaars en 100 krentenboompjes. De laatste drie soorten zijn van belang om de jeugd te laten ervaren dat hier eetbare vruchten aan groeien. Het speelbos is 12 hectare groot en is nog volop in ontwikkeling. Het wordt aangelegd in bestaand bos met oude, grote bomen zoals lariks, Amerikaanse eik, douglas en grove dennen.

Ook met basisscholen in Bavel en Ulvenhout werkt Staatsbosbeheer, zoals al jaren het geval is, nauw samen. Ruim 160 kinderen van 'De Klokkebei', 'De Rosmolen', 'De Toermalijn' en 'De Spindel' gaan dan samen met de boswachter van beheerseenheid Alphen-Chaam in het Prinsebos zon 3.000 inheemse bomen en struiken planten.

Bij het Ooievaarsbos aan de Charlotte Cuypersdreef, tussen kinderboerderij Wolfslaar en het Ulvenhoutsebos planten kinderen die in 2000 in Breda zijn geboren s morgens om 10.00 uur èn s middags om 14.00 uur bomen. Het gaat dan om bomen die goed gedijen onder vochtige omstandigheden zoals de beuk, es, els en wilg. Maar ook eiken en esdoorns kunnen daar goed groeien. Met deze plantactie is het Ooievaarsbos helemaal klaar waarna het zich, aan de oevers van de Bavelseley kan ontwikkelen tot natuurgebied en deels ook wandelbos. 's Middags stelt wethouder Oomen een nestelgelegenheid voor ooievaars in gebruik en onthult de wethouder het bijbehorende informatiebord.

Breda, 19 maart 2001