Neways Electronics International N.V.


Hoofdpunten jaarcijfers 2000

· Omzet: EUR 220 miljoen (1999: EUR 141 miljoen)
· Omzet stijgt met 56%, waarvan 20% autonoom
· Bedrijfsresultaat: EUR 6,0 miljoen (1999: EUR 9,4 miljoen)
· Netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening: EUR 3,1 miljoen (1999: EUR 5,3 miljoen)
· Ondanks de betere gang van zaken in het tweede halfjaar van 2000 is het gehele jaar 2000 teleurstellend verlopen
Neways Electronics International (Neways) heeft in het tweede halfjaar van 2000 een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening van EUR 2,1 miljoen behaald (nettowinst eerste halfjaar: EUR 1,0 miljoen). Door de betere gang van zaken in het tweede halfjaar komt Neways over het gehele jaar uit op een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening van EUR 3,1 miljoen, een daling van 42% ten opzichte van 1999. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers werd uitgegaan van een daling van 40-50% ten opzichte van 1999. Het bedrijfsresultaat daalde met 36% tot EUR 6,0 miljoen. De jaaromzet steeg in 2000 met 56% naar EUR 220 miljoen. De autonome omzetgroei bedroeg 20%.

Winst per aandeel en dividend

Op basis van het aantal uitstaande aandelen per ultimo 2000 is de winst per aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening gedaald van EUR 1,08 in 1999 tot EUR 0,53 dit jaar. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividenduitkering worden voorgesteld van EUR 0,16 per gewoon aandeel. Dit komt overeen met een payout van 30,1%. Het dividend op gewone aandelen wordt naar keuze beschikbaar gesteld in contanten of aandelen. De omwisselverhouding voor het keuzedividend zal op 16 mei 2001 bekend worden gemaakt.

Balans en financiering

Het eigen vermogen van Neways is het afgelopen jaar gestegen met 22% tot EUR 39,4 miljoen. Naast de toevoeging van de nettowinst is dit het gevolg van de uitgifte van nieuwe aandelen (846.870) in verband met de overname van Ripa. De solvabiliteit (garantievermogen in % van het balanstotaal) daalde in 2000 van 43,4% naar 36,3%. Dit werd met name veroorzaakt door hogere voorraden en het meeconsolideren van Ripa.

Marktontwikkelingen 2000

De Europese elektronicamarkt heeft zich het afgelopen jaar gekenmerkt door een sterke groei. In de voor Neways belangrijke deelmarkten voor industriële producten, halfgeleiderindustrie en telecommunicatiesystemen, heeft Neways het afgelopen jaar de marktgroei van ca. 20% naar tevredenheid kunnen volgen. In Duitsland was na enkele jaren van terughoudendheid, dit jaar sprake van een duidelijk marktherstel. Neways heeft van dit herstel in de Duitse markt goed kunnen profiteren.

Overname Ripa Electronics

Het afgelopen jaar stond voor een belangrijk deel in het teken van de overname van Ripa Electronics, internationaal actief op het gebied van klantspecifieke elektronische systemen. Met deze acquisitie is Neways, qua omvang, beter toegerust om haar klanten te bedienen en heeft het met name de ontwikkeling-, service- en reparatieactiviteiten sterk kunnen uitbreiden. In juni werd 55% van de uitstaande aandelen in Ripa overgenomen. Begin november werd het resterende belang overgenomen. De overname heeft in 2000 gezorgd voor een substantiële bijdrage aan de omzet en winst van Neways. Ripa is vanaf 1 januari 2000 in de cijfers van Neways meegeconsolideerd. De werkmaatschappijen Neways Advanced Electronics (NAE), Ripa Electronics en Ripa systems worden gebundeld tot twee ondernemingen, één voor de elektronische assemblage van printplaten, de andere voor de productie van industriële systemen. Het proces van bundeling verloopt voorspoedig.

Belangrijke ontwikkelingen werkmaatschappijen


· Na een verliesgevend eerste halfjaar heeft Neways Advanced Electronics (NAE) in het tweede halfjaar een bijdrage geleverd aan de winst.
· De omschakeling bij Neways Huizen (telecommunicatiesystemen) naar een breder productenpakket en naar een bredere klantenbasis heeft een hoge prioriteit, maar heeft tot nu toe nog beperkte resultaten opgeleverd;
· Ramaer (Printed Circuit Boards) is na de heropening in september 1999 nog niet uit de aanloopverliezen gekomen. Met name in het laatste kwartaal van 2000 zijn wel tekenen van verbetering zichtbaar geworden. Afgewacht moet worden of daarmee een eind is gekomen aan de nasleep van de op de brand gevolgde industriële en commerciële herstart.
· Bij Neways Heerlen (cable & wire) hebben afleveringsproblemen tot een licht negatief resultaat geleid.
· De Slowaakse werkmaatschappij Q-Nova ontwikkelt zich tot een volwaardige productiemaatschappij met 200 medewerkers en drie surface-mounted device (SMD) productielijnen. Steeds meer is dit bedrijf een uitbestedingsadres voor andere werkmaatschappijen van Neways.
· Ximec in China had vroeger het karakter van een atelier voor handmatige assemblage van micro-elektronica. Dankzij een investering in apparatuur voor automatische plaatsing van componenten kan dit bedrijf nu een grotere variëteit aan assemblagewerkzaamheden verrichten.
· De operationele activiteiten bij de andere werkmaatschappijen hebben zich in 2000 positief ontwikkeld. Met name Hymec (micro elektronica), EVIC (elektronica assemblage en service & reparatie), Si-Lectron (cable & wire) en PMA in Duitsland hebben het afgelopen jaar goede resultaten geboekt.
Strategische issues


· Het accent ligt bij Neways op de productie en de assemblage van elektronische systemen en subsystemen. De strategie van Neways is er op gericht om, in nauwe samenwerking met de klant, de activiteiten op gebied van productontwerp en ontwikkeling, en service & reparatie verder uit te bouwen. Daarbij staat verbetering van de winstgevendheid centraal.
· De beheersing van het werkkapitaal van alle werkmaatschappijen heeft in 2001 de hoogste prioriteit. Met name de voorraadpositie ligt momenteel op een veel te hoog niveau. Verbetering van het logistieke- en inkoopproces moet leiden tot substantieel lagere voorraadniveaus. Het management van de werkmaatschappijen speelt bij de verbetering van deze processen een cruciale rol.
· Neways bestaat uit zelfstandige werkmaatschappijen met eigen commerciële organisaties. Deze commerciële organisaties zullen verder worden versterkt. De commerciële activiteiten zullen door de Raad van Bestuur actief worden ondersteund waar het gaat om de ontwikkeling van nieuwe markten en waar het gaat om grote accounts die bij meerdere werkmaatschappijen klant zijn.
· De samenwerking tussen de verschillende werkmaatschappijen zal, waar nodig, worden uitgebreid.
· Neways beschikt over productiebedrijven in Slowakije en China, en heeft een samenwerkingsovereenkomst met een bedrijf in Tsjechië. Deze bedrijven hebben bewezen flexibel en met een goede kwaliteit te kunnen produceren. Door uitbreiding van de uitbesteding naar deze bedrijven kan Neways de winstgevendheid verhogen.
· Neways Heerlen gaat zich geheel concentreren op de kabelactiviteit (cable & wire); de afdeling elektronische assemblage wordt met andere onderdelen van de Groep samengevoegd. Met name Neways Huizen zal hiervan profiteren. De kabelactiviteiten van Si-Lectron in Kerkrade worden samengevoegd met Neways Heerlen.
Vooruitzichten

De groei van de elektronicamarkt was het afgelopen jaar uitzonderlijk hoog. Voorzien wordt dat die groei in 2001 zal afzwakken. In het bijzonder voor de voor Neways belangrijke sectoren telecommunicatie en halfgeleiderindustrie zijn de vooruitzichten onzeker. Ondanks de in 2000 doorgevoerde verbeteringen zijn de onzekere marktontwikkelingen aanleiding om geen concrete verwachtingen uit te spreken over omzet en resultaat.


De persconferentie over de jaarcijfers 2000 van Neways wordt vandaag om 10.30 uur gehouden in Hotel The Grand in Amsterdam

Meer informatie kunt U krijgen bij:

Drs. V.B.M. de Bok (CFO) Drs.ir. B. Doorenbos (CEO) Tel. 040 2679247 Tel. 040 - 2679226 Neways Electronics International N.V.
Adres hoofdkantoor: Postbus 69, 5690 AB SON
Website: www.neways.nl

Neways Electronics International N.V. is een kennisintensieve en technologisch hoogwaardige one stop service provider op het gebied van klantspecifieke elektronische systemen voor toepassingen in eindproducten. De groep bestaat uit een groot aantal internationaal opererende bedrijven en richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop en onderhoud van een breed scala aan producten voor de diverse technologische marktsectoren. Neways richt zich op kennisintensieve, hoge toegevoegde waarde producten in mid-volume tot hoog-volume productieseries. De producten lopen uiteen van kabelmodems en modules voor telefoniecentrales voor de telecomsector, dashboardmodules en ventilatorsystemen voor de automotive sector tot satellietsystemen en pacemakers voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaart en de medische sector. Daarnaast richt de onderneming zich ook op eindgebruikers in niche markten, waar het rechtstreeks hoge toegevoegde waarde producten, zoals industriële regelsystemen, voor ontwikkelt, produceert en verkoopt. Klanten van Neways zijn grote OEM's, zoals Philips, ASML, Lucent en Ericsson. Neways biedt werk aan ongeveer 1700 medewerkers. In 2000 werd een omzet gerealiseerd van EUR 220 miljoen. De onderneming is sinds 1986 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam N.V.

Tot de Neways groep behoren de volgende bedrijven:

Neways Advanced Electronics B.V. Son, Hoyte B.V. Son, Ramaer B.V. Helmond, Ramaer Protos & Specialties B.V. Helmond, Neways Heerlen B.V., Si-Lectron B.V Kerkrade, Neways Leeuwarden B.V., Neways Huizen B.V., Hymec B.V. Sittard, Hykong Ltd. - Hong Kong, Wuxi Ximec Electronics Co. Ltd. Wuxi, Neways Electronics Production GmbH en PMA GmbH - Kassel (Duitsland), Purfürst GmbH Isernhagen (Duitsland), Q-Nova a.s. - Nova Dubnica (Slowakije), Ripa Electronics Best, Ripa SMT Center Best, Ripa Assembly Belgium Opglabbeek (België), Evic Electronics Echt, Evic Service & Repair Center Echt, Evic Service en Repair Center Budapest (Hongarije), Evic Service & Repair Belgium Opglabbeek (België) en Ripa Systems Eindhoven, Evic Deutschland Gmbh Gerlingen (Duitsland)