BIJL PR

Recht op genezing voor elke tuberculosepatient

RECHT OP GENEZING VOOR ELKE TUBERCULOSEPATIENT

In het kader van wereldtuberculosedag - zaterdag 24 maart- en het door de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) en vele partners in de internationale tuberculosebestrijding gekozen campagnethema 'CURE FOR ALL' wijst de KNCV op het risico's voor de nationale bestrijdingspraktijk.

Het afgelopen decennium telde Nederland jaarlijks circa 1500 nieuw geregistreerde tuberculosepatiënten. Een stabiele situatie die schril afsteekt bij de 2 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar elders ter wereld. Nieuwe ontwikkelingen werpen hun schaduw vooruit.


-gevaar van resistentie-

Het succes van tuberculosebestrijding zit in de combinatie van medicijnen en behandelwijze. Het niet juist innemen van de antibiotica of het niet afmaken van een kuur kan ertoe leiden dat een patiënt in kwestie niet volledig geneest en opnieuw mensen besmet. Tevens leidt onjuist medicijngebruik tot resistente tuberculose. Deze tuberculose is niet goed behandelbaar en vormt daardoor een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.
Verschil in kwaliteit tussen de tuberculosebestrijding in Nederland en in andere landen, waaronder toekomstige lidstaten van de Europese Unie, brengt door toename van het reizigersverkeer het risico van import van resistente tuberculose met zich mee. Mede hierom verdienen zorg, menskracht en middelen voor de tuberculosebestrijding, ook over de eigen landsgrenzen heen, een plaats op de politieke agenda.


-toename van risicogroepen-

Eén op de tien Nederlandse tuberculosepatiënten heeft tijdens de behandeling extra intensieve begeleiding nodig. Dit betekent dat de medicijnen dagelijks, minstens zes maanden lang, onder direct toezicht van een verpleegkundige moeten worden ingenomen (DOT, direct geobserveerde therapie). De noodzaak hiertoe vloeit veelal voort uit het feit dat de patiënt behoort tot een groep waarvan bekend is dat de therapietrouw laag is. Door toename van het aantal dak- en thuislozen, alcohol- en drugsverslaafden, immigranten met taal- en communicatieproblemen en mensen die illegaal in Nederland verblijven, verwachten deskundigen dat de intensieve begeleiding op termijn voor één op de 5 patiënten nodig is. Recent zond de KNCV het nieuwe behandelprotocol voor deze patiënten aan de Nederlandse GGD-directies. Het werken hiermee maakt het beslist noodzakelijk om extra menskracht en middelen in te zetten voor deze intensieve begeleiding.


-gevangenissen-

Een klein percentage van de Nederlandse tuberculosepatiënten is gedetineerd. Van deze patiëntengroep maakt 15-20% de behandeling niet af. Bij vrijlating is vaak niet duidelijk of en hoe behandeling wordt voortgezet. Voor deze patiënten gelden geen uniforme afspraken met de justitiële autoriteiten. De KNCV dringt aan op een dergelijk protocol.

---
NB.: Zaterdag 24 maart, 12.30 uur persconferentie tuberculosebestrijding, Stadhuis Den Haag, in aanwezigheid van burgemeester Deetman en NTF-voorzitter Johan Stekelenburg. Voor informatie kunt u contact opnemen met Carla Guicherit, 070 416 72 22.

21 mrt 01 08:38