Utrecht, 20 maart 2001

PERSBERICHT

Platform Biologica en de Federatie van Biologische Boeren bepleiten enten tegen Mond- en Klauwzeer (MKZ)

Platform Biologica en de daarbij aangesloten Federatie van Biologische Boeren bepleiten dat er nu geënt gaat worden tegen Mond- en Klauwzeer (MKZ) om verder dierenleed te voorkomen. Zij doen dit pleidooi na zorgvuldige afweging van belangen waarbij dierenwelzijn prevaleert boven export- en economische belangen.

Vanuit zijn uitgangspunten is de biologische landbouw gericht op extensivering en regionalisering van de productie. Het wereldwijd slepen met dieren en voedsel past niet daarbij. In de biologische landbouw wordt uitgegaan van een dierhouderij-systeem met sterke veerassen die tegen een stootje kunnen. Bevordering van diergezondheid en het verhogen van de weerstand van de dieren staat voorop.
Vandaar ook dat de biologische landbouw terughoudend is bij preventief enten.
Echter, in de huidige situatie van sterke MKZ-dreiging kan de biologische landbouw hieraan niet vasthouden vanwege het dierenleed als gevolg van de maatregelen die getroffen worden om MKZ te voorkomen zoals het ruimen van bedrijven en het daaraan gekoppelde afmaken van dieren.

In Nederland zijn ter voorkoming van MKZ-verspreiding al enkele bedrijven preventief geruimd omdat de bedrijven dieren hadden geïmporteerd uit EU-gebieden waar MKZ voorkomt.

De biologische sector is er zich van bewust dat enten nieuwe uitbraken van MKZ niet uitsluit. Het voordeel van enten is wel dat deze uitbraken beperkter zijn, dat er minder dieren ziek zullen zijn en dat er geen preventieve ruiming van bedrijven nodig is.