persbericht
DEBAT
'Dat heeft u mij niet horen zeggen'
Woensdag 21 maart, 15.00 uur, Wereldmuseum Rotterdam

Op woensdag 21 Maart 2001, de Internationale Dag tegen Racisme, organiseren de PvdA, Tiye International en het LBR het debat 'Dat heeft u mij niet horen zeggen'. Een debat over de verantwoordelijkheid van politici voor hun publieke uitspraken.

In het Wereldmuseum Rotterdam zullen o.a. Bert Middel (PvdA Tweede Kamerlid), Francisca Ravestein (D'66 Tweede Kamerlid), Marc Kranenburg (journalist NRC), Hellen Felter (counselor, gespecialiseerd in beleid-, cultuur- en gendervraagstukken) en Jeroen Visser (woordvoerder LBR) onder leiding van Stephan Sanders, de verantwoordelijkheid van politici en de achtergronden van hun uitspraken hardop benoemen en bediscussiëren.

Publieke uitspraken van politici over groepen als asielzoekers en allochtonen, kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Helaas zijn het vaak negatieve gevolgen voor de lijdende voorwerpen van de controverse. 'Dat heeft u mij niet horen zeggen' is een veel gehoorde uitspraak van politici als ze hiermee worden geconfronteerd. Ze nuanceren hun uitlatingen, maar deze nuanceringen krijgen veel minder aandacht in de media.

Regelmatig wordt als excuus gegeven dat een controversieel standpunt nodig is 'om de discussie op gang te brengen'. Maar wordt de discussie ook echt op gang gebracht? Blijft de discussie niet steken in algemene slogans zonder werkelijke, concrete uitkomsten? En als er een discussie op gang komt, voor wie is dat dan goed? Wat bereiken wij met ongezouten, meestal negatieve en clichématige uitspraken over kwetsbare groepen in onze samenleving? Komt er meer geld om gesignaleerde problemen op te lossen? Wordt het beleid verbeterd? Of wordt toch voornamelijk het wij - zij denken versterkt en het wederzijds onbegrip vergroot?

Het debat 'Dat heeft u mij niet horen zeggen' vindt plaats op woensdag 21 maart van
15.00 tot 17.00 uur in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam. (Zie voor routebeschrijving www.wereldmuseum.rotterdam.nl) De toegang is gratis. We raden u aan om telefonisch te reserveren bij het Wereldmuseum Rotterdam: tel. 010 - 2707190.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het LBR en vragen naar Gé Grubben of Xiu Lin Tan, tel. 010 - 2010201, fax 010 - 2010222, email: info@lbr.nl

ZIE OOK DE WEBSITE VAN HET LBR