PERSBERICHT

Hop Marjanneke en Unique Nederland starten uniek kinderopvangproject: Het Gastouderproject

Almere, 19 maart 2001 Op 21 maart starten Hop Marjanneke en Unique Nederland gezamelijk met een uniek project voor het bieden van kinderopvang aan uitzend- en contractmedewerkers van Unique en relaties van Hop Marjanneke: Het Gastouderproject.

Mensen die via Unique Uitzendburo s aan het werk gaan of al via Unique werken kunnen op deze manier gebruik maken van een vorm van kinderopvang waarbij het kind wordt ondergebracht bij een gastgezin.

Als uitzendorganisatie maakt Unique vrijwel dagelijks mee dat er veel vrouwen zijn die wel willen werken, maar dit niet kunnen omdat zij geen geschikte opvang voor hun kinderen hebben. Er is een tekort aan plaatsen bij de meest voor de hand liggende opvangvormen, als kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang en gastouderschap voldoet beter aan de vraag van uitzendmedewerkers en ouders naar flexibiliteit in opvang. Unique is daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden voor deze alternatieve vorm van opvang. Al snel kwam zij bij Hop Marjanneke terecht. Dit bedrijf heeft een jarenlange ervaring in het landelijk aanbieden van bedrijfsgerichte kinderopvang en hun professionaliteit sloot goed aan op de behoeften van Unique. Tezamen hebben zij het Gastouderproject opgezet.

"Zowel de ouders die opvang voor hun kind zoeken als de gastouders zijn vrijwel altijd positief over het gastouderschap als kinderopvang. " Aldus Marjan Schut van Hop Marjanneke." Het meest belangrijke voordeel is de flexibiliteit die het zowel de vraag- als de gastouders biedt. Waar het bij kinderdagverblijven vaak alleen mogelijk is om de kinderen door de weeks van half negen tot half zes onder te brengen, zijn gastouders hier veel flexibeler in. Gastouders en vraagouders stemmen in onderling overleg met elkaar af wat de mogelijkheden zijn voor opvang van hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Ook gastouders biedt het veel flexibiliteit in hun baan. Zij kunnen zelf aangeven wanneer ze willen werken, twee ochtenden zou bijvoorbeeld ook kunnen. Wij zoeken in ons bestand naar gastouders en vraagouders waarvan de wensen en eisen op elkaar aansluiten. Onderzoeken dan of deze partijen verder ook bij elkaar passen en maken indien mogelijk een match. Wanneer de match is gemaakt, begeleiden en ondersteunen wij beide partijen en voorzien wij hen van informatie. Wanneer er toch geen match kan worden gemaakt zoeken wij gewoon verder naar een passende partij."

In principe komt iedereen in aanmerking voor gastouderschap. Moeders die nooit aan het arbeidsproces hebben deelgenomen, omdat ze thuis bij de kinderen willen blijven, kunnen nu hun eigen gezin draaiende houden en toch betaald werk verrichten in hun eigen huis. Herintredende vrouwen die wel willen werken, maar ook aan hun vrijheid, gezin en huis gehecht zijn. Uitzendmedewerkers die affiniteit hebben met kinderen. Maar ook 55-plussers komen in aanmerking om als gastouder te fungeren.

Unique gaat dus vanaf heden ook geĂŻnteresseerde gastouders werven en selecteren. Tijdens de selectie wordt nauw samengewerkt met Hop Marjanneke die de bemiddeling tussen de gast- en vraagouder tot stand brengt. De opvangplaatsen die beschikbaar komen worden ingezet voor zowel uitzendmedewerkers van Unique als relaties van Hop Marjanneke. Hierdoor kunnen gekwalificeerde arbeidskrachten, die nu door gebrek aan kinderopvang belemmerd worden te werken, makkelijker en dus sneller bemiddeld worden.

Vooralsnog beperkt het gastouderproject zich tot Breda en Capelle aan de IJssel. In maart zullen op de Unique-vestigingen in beide plaatsen, in samenwerking met de gastouderbureaus van Hop Marjanneke, ludieke acties worden gehouden om gastouders te werven voor het project. De eerste informatie-bijeenkomst zal 21 maart plaatsvinden in Breda. De tweede op 26 maart in Capelle aan de IJssel.

Over Hop Marjanneke

Hop Marjanneke is een professioneel advies- en bemiddelingsbureau op het gebied van bedrijfsgerichte kinderopvang. En is sinds 1986 actief. Het bedrijf voert de personeelsregeling kinderopvang voor bedrijven van A tot Z uit. Naast bemiddeling naar kinderdagverblijven en centra voor buitenschoolse opvang, is gastouderopvang een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Met gastouderopvang van Hop Marjanneke zijn zowel werkgevers als werknemers verzekerd van dienstverlening op maat.

Over Unique Nederland

Unique (jaarlijks vijftigduizend uitzendmedewerkers) verleent al achtentwintig jaar diensten in flexibele arbeid met een sterke focus op kantoorpersoneel. Voor een breed scala aan opdrachtgevers realiseren ruim vierhonderd professionals van Unique concrete oplossingen voor arbeidsvraagstukken. Unique Uitzendburo heeft een landelijk netwerk van zo n tachtig vestigingen en is een onderdeel van United Services Group.